De zaak Wilders, wat is de stand van zaken?
Het hoger beroep in de zaak tegen PVV-leider Geert Wilders wordt vandaag hervat in het Justitieel Complex Schiphol. Wilders staat in hoger beroep voor het gerechtshof in Den Haag terecht voor zijn uitspraken in maart 2014 over 'minder Marokkanen'.
Tijdens een bijeenkomst in maart van dat jaar stelde de politicus zijn publiek drie vragen: of ze meer of minder Europese Unie, Partij van de Arbeid en ten slotte Marokkanen wilden. Hiermee zette de PVV'er volgens het OM aan tot haat. In hoger beroep eiste het OM net als in eerste aanleg een geldboete van 5.000 euro. Volgens Wilders is er sprake van politieke beïnvloeding.
Beluister ook | Rechtszaak Wilders krijgt politiek staartje
De zittingen in maart en april werden uitgesteld in verband met de coronacrisis. De rechtbank bevond Wilders eerder schuldig, maar legde geen straf op. Wilders is ervan overtuigd dat hij geen eerlijk proces krijgt, omdat de politiek zich zou hebben bemoeid met de beslissing hem te vervolgen. De PVV-leider meent dat advocaat-generaal Gerard Sta de rechtsstaat beschadigd heeft en een blinde haat zou hebben naar hemzelf en zijn partij. Iets wat Sta verre van zich werpt.
Beluister ook | De Beste Stuurlui | Het Wilders-proces; de rechtsstaat op zijn best óf aan de afgrond?
Ivo Opstelten
Wilders is er ook van overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Hij houdt vol dat er stukken achtergehouden worden, maar Van Sta meent dat Wilders daarvoor eerst maar eens met bewijs moet komen. 'Ik vind dat Wilders zijn woorden moet terugnemen. Maar omdat ik weet dat hij dat toch niet zal doen, ga ik er niet om vragen.'
Beluister ook | Wilders clasht met OM tijdens proces
Het OM heeft de inmenging van Opstelten keer op keer met klem tegengesproken, maar het gerechtshof Den Haag had eind vorig jaar gevraagd om nogmaals en zeer grondig te zoeken naar documenten die met het besluit tot vervolging te maken hebben. Daarop heeft het OM 'volledige inboxen, aantekenboekjes en tekstberichten doorgespit', maar het blijft erbij: er is geen sprake van beïnvloeding. De verdediging mag vanaf morgen reageren op de nieuwe stukken.
Namens BNR is verslaggever Martijn de Rijk de komende dagen aanwezig bij het Wilders-proces