Juridisch29 jun '20 17:46

'Geen verschil tussen verkrachting en seks tegen wil'

Auteur: BNR Webredactie

Er is geen verschil tussen verkrachting en seks tegen de wil. Dat vindt de meerderheid van Nederland, blijkt uit onderzoek van Amnesty. Minister Grapperhaus wil een nieuwe categorie toevoegen aan de wet en daar wél verschil in maken. Seks tegen de wil, waarbij geen sprake is van geweld of dwang is dan ook strafbaar. Maar die straf is lager dan bij verkrachting. Hoogleraar seksuologie Ellen Laan van de Universiteit van Amsterdam vindt de introductie van twee categorieen een slecht plan.

(EPA Marcial Guillen)

70 procent slachtoffers bevriest

Laan vindt het een slecht plan dat 'seks tegen de wil' wordt geïntroduceerd én dat daar ook nog eens een lagere straf aan gehangen wordt. Volgens Laan 'bevriest' 70 procent van de slachtoffers bij een verkrachting, een onwillekeurige natuurlijke reactie. Volgens de wet zou er pas sprake zijn van verkrachting wanneer het slachtoffer zich verzet - maar bij bevriezing verzet het slachtoffer zich niet.

Uitgaan van het delict

In plaats van die extra categorie pleit Laan ervoor om uit te gaan van het delict, namelijk verkrachting, en dan bij de strafmaat er rekening mee houden of er geweld is gebruikt en of het slachtoffer buiten bewustzijn was. Ze noemt de introductie van de nieuwe categorie en verkeerd signaal naar de slachtoffers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen