Juridisch8 jul '20 07:53

Corona-spoedwet flink onder het mes

Auteur: BNR Webredactie

De omstreden coronawet van het kabinet wordt flink aangepast na de felle kritiek die deze veroorzaakte, schrijft het AD. Onder meer de corona-app zou eruit worden gehaald net als de handhaving van de coronamaatregelen binnenshuis.

Het kabinet heeft de wet opgesteld op verzoek van de Tweede Kamer, maar lag sinds de aankondiging ervan direct onder vuur van diezelfde Kamer. Het voorstel zou de overheid te veel rechten toekennen. Adviesorganen als de Raad van State uitten eveneens forse kritiek, net als privacywaakhonden. De meest gevoelige punten waren de corona-app en handhaving ‘achter de voordeur’ bij burgers. De app wordt nu helemaal uit de wet.

Beluister ook | 'Coronaspoedwet pas in oktober'

Voor PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zijn de veranderingen een goed signaal. Maar ze blijft kritisch tot ze de wet heeft ingezien. 'Het is goed dat het kabinet naar de kritiek heeft geluisterd, Die was niet mals, en terecht: het ging om flinke inbreuken, geen inspraak van de Kamer en veel te lange termijnen. Maar ik moet echt zien waar het kabinet vrijdag mee komt en dan wil ik de tijd nemen om dat zorgvuldig met experts te bespreken.'

Beluister ook | Helder! Waarom AI en niet een app ons uit de lockdown krijgt

AMSTERDAM - Deelnemers aan een Vrijheidsmars protesteren tegen de vrijheid beperkende maatregelen die de overheid vanwege het coronavirus heeft ingesteld. Zij vinden dat de coronamaatregelen meer schade aanrichten dan goed doen. ANP EVERT ELZINGA
AMSTERDAM - Deelnemers aan een Vrijheidsmars protesteren tegen de vrijheid beperkende maatregelen die de overheid vanwege het coronavirus heeft ingesteld. Zij vinden dat de coronamaatregelen meer schade aanrichten dan goed doen. ANP EVERT ELZINGA ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen