Juridisch7 jul '20 16:48Aangepast op 7 jul '20 17:26

'Wet biedt ruimte inperking demonstratierecht boeren'

Auteur: BNR Webredactie

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe mogen de boeren tot volgende week maandag niet meer met de tractor de weg op om te protesteren. Dat hebben de lokale veiligheidsregio's daar bepaald. Volgens deskundige Demonstratierecht Berend Roorda van de Rijksuniversiteit Groningen biedt de Nederlandse Demonstratiewet daartoe voldoende ruimte.

Boeren hebben zich verzameld voor de ingang van het Binnenhof, een dag voor een landelijke boerendemonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet
Boeren hebben zich verzameld voor de ingang van het Binnenhof, een dag voor een landelijke boerendemonstratie tegen het stikstofbeleid van het kabinet ( ANP Bart Maat)

Luister ook | Boeren doen aangifte tegen minister Schouten

Drie criteria

Volgens Roorda spreekt de Wet Openbare Manifestaties van drie criteria waarop een demonstratie verboden kan worden: de bescherming van de gezondheid, de vrije doorgang van het verkeer en dreiging van wanordelijkheden. 'Geen landbouwvoertuigen, daar hebben ze goede gronden voor. Weliswaar is een demonstratie altijd enigszins een verstoring van de openbare orde, van die verstoringen had het verkeer de afgelopen dagen hinder: hulpdiensten konden er niet altijd langs, een andere reden was dat de coronacrisis het de overheid bemoeilijkt om handhavend op te treden als het misgaat'. Ten slotte verliepen de boerenprotesten in het verleden lang niet altijd even goed, dus in die zin kan dit het besluit ook dragen, denkt Roorda.

Luister ook | Boeren protesteren tegen voerbeleid Schouten

Gerelateerde artikelen