Juridisch8 jul '20 16:38

Wilders-proces gesloten, geen nieuw onderzoek, uitspraak 4 september

Auteur: BNR Webredactie

Vandaag was de laatste dag van het Wilders-proces in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het Haagse gerechtshof heeft de behandeling in hoger beroep afgerond en zal op 4 september uitspraak doen. Verslaggever Hugo Reitsma was voor ons bij de laatste zittingsdag.

Raadsheer van Waesberghe, voorzitter Reinking en raadsheer Van Veen (VLNR) voor aanvang van de zitting in de zaak Wilders in de rechtbank op Schiphol.
Raadsheer van Waesberghe, voorzitter Reinking en raadsheer Van Veen (VLNR) voor aanvang van de zitting in de zaak Wilders in de rechtbank op Schiphol. (ANP Robin van Lonkhuijsen)

Luister ook | Verdediging Wilders: ministerie betrokken bij besluit vervolging

Geen nader onderzoek

'Het was een korte zitting', zegt Reitsma, 'De verdediging van Wilders had nog een aantal documenten opgeëist, dit is allemaal door het Hof afgewezen. Tot opluchting van sommigen hier, het is een heel lang proces geweest'. Met de afwijzing door het Hof komt er geen additioneel onderzoek naar de rol van toenmalig Justitieminister Ivo Opstelten en eventuele inmenging van het ministerie in het proces - iets wat Wilders altijd heeft beweerd.

Luister ook | De Zaak Wilders: wat is de stand van zaken?

Schijn van beïnvloeding

'Wilders heeft niet hard kunnen maken dat het een politiek proces was', zegt Reitsma, 'Maar hij beloofde wel dit nog te zullen aantonen'. De rechter heeft nu geoordeeld dat er geen nieuw onderzoek naar beïnvloeding komt, maar daarmee blijft volgens Reitsma de schijn hiervan wel boven het proces hangen. Vorig jaar bracht RTL stukken naar buiten waaruit bleek dat er wel heel veel interne communicatie was tussen het Openbaar Ministerie en het ministerie van Justitie. 'Dat maakt het wel twijfelachtig', zegt Reitsma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen