Juridisch14 jul '20 11:58

Efteling-componist krijgt vergoeding van Buma/Stemra

Auteur: BNR Webredactie

Componist Maarten Hartveldt moet meer betaald krijgen voor de muziek die hij voor onder andere de Efteling heeft gecomponeerd. Het gerechtshof in Amsterdam heeft hem gedeeltelijk gelijk gegeven in zijn zaak tegen Buma/Stema. Jaarlijks kreeg hij 198 euro voor de muziek die in drie attractieparken vrijwel non-stop werd gedraaid.

Bij de Efteling was zijn muziek bijvoorbeeld bij de entree te horen. ‘Ze noemen het bij Buma/Stemra tankstationmuziek. Muziek die alleen maar bedoeld is om stilte te voorkomen. Daar ben ik het niet mee eens, en de Efteling ziet dat zelf ook niet zo’, legt Hartveldt uit.

De Eftelingdirectie zou hebben gezegd dat de muziek een belangrijk onderdeel is van het product: ‘De beleving. Dus het eerste probleem begint al bij in welke categorie de muziek precies valt.’ Het gerechtshof geeft hem daarin gelijk.

Luister ook | Tour de technique: muziek!

Vergoeding

Buma/Stemra had Hardveldt moeten vergoeden op basis van het daadwerkelijk muziekgebruik in de parken. De parkmuziek van Hartveldt is tussen 2005 en 2017 te horen geweest in de Efteling. Hij moet nu vergoedingen krijgen voor het gebruik van zijn muziek in de Efteling vanaf 2011, en in Toverland vanaf 2013.

Hartveldt hoopte eigenlijk dat het gerechtshof omgekeerde bewijslast zou toepassen. Dan had Buma/Stemra moeten laten zien hoe ze tot de prijs van 198 euro zijn gekomen. Dat hoeft nu niet.

Lees terug | Dagjes uit worden duurder en dat is onze eigen schuld

Gerelateerde artikelen