Juridisch16 jul '20 19:12

D66: 'Privacy Shield is fop-rechtsbescherming'

Auteur: Judith Laanen

Gemengde gevoelens, dat heeft D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld bij de nietigverklaring van Privacy Shield, over het versturen van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten. 'Fijn dat je op de Europese rechter kunt vertrouwen, maar dit is al de tweede keer dat een dergelijke overeenkomst nietig wordt verklaard.

Onze persoonsgegevens zijn in de Verenigde Staten niet goed genoeg beschermd. Daarom is het zogeheten Privacy Shield, de regeling die bedrijven gebruiken om Europese persoonsgegevens door te sturen naar de VS, nietig verklaard. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag.

'Fop-rechtsbescherming'

Onder druk van de Amerikanen en de nationale regeringen in Europa is steeds gedaan alsof het wel klopte, zegt In 't Veld. 'Dat irriteert me mateloos. Dit is fop-rechtsbescherming', zegt ze. De Amerikanen weigeren volgens In 't Veld namelijk om echte rechtsbescherming te bieden aan Europese burgers. 'Je kunt daar niet naar de rechter stappen als jouw gegevens zijn misbruikt door de Amerikaanse geheime dienst, terwijl Amerikaanse burgers dat wel kunnen.' Ook heeft een daarvoor aangestelde ombudsman niet genoeg bevoegdheden, vindt ze.

Lees ook | EU-hof: Amerikaanse privacybescherming EU-burgers onvoldoende

'Op gelijke voet onderhandelen met VS'

Europa moet nu opnieuw met de Verenigde Staten om tafel. Volgens In 't Veld moet Europa niet zo onderdanig doen tegen de VS. 'We zijn gelijkwaardige partners. Zoals wij het Amerikaanse stelsel respecteren, moeten zij dat hier ook doen. Maar vaak als we onderhandelen met de Amerikanen zijn we geneigd onze eigen Europese wetten onder het tapijt te schuiven. We moeten op gelijke voet onderhandelen. De Europese markt kent 450 miljoen consumenten waar Facebook, Apple en Amazon graag zaken doen. Dan moeten ze zorgen dat die regeling voor het doorgeven en beschermen van data waterdicht is en conform de Europese wetten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen