Juridisch22 jul '20 08:45

Nederlandse jachtbouwer Feadship negeert Amerikaanse sancties

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse jachtenbouwer Feadship leverde in 2015 een superjacht aan Viktor Medvedtsjoek. Een deal die behoorlijk grote gevolgen kan hebben voor het bedrijf en zijn 1.800 medewerkers. De Amerikanen hebben namelijk sancties tegen Medvedtsjoek ingesteld. Dat meldt Pointer, een platform voor datajournalistiek.

Medvedtsjoek

Medvedtsjoek is een Oekraïense pro-Russische politicus, vriend van Poetin en oligarch. De Amerikaanse sancties heeft hij vooral te danken aan zijn rol in de burgeroorlog in Oost-Oekraïne. 'Medvedtsjoek is als leider van de pro-Russische fractie aangeschoven bij de onderhandelingen aan de kant van de separatistische bewegingen', zegt Joris Heijkant, Journalist bij Pointer. Deze separatisten zijn verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17.

Sancties

De Nederlandse scheepsbouwer had van deze sancties kunnen weten, volgens Heijkant. 'De Sancties zijn in 2014 in gesteld en het jacht is in 2015 opgeleverd. Daarvoor waren ze al in gesprek.' Het Nederlandse bedrijf zich in principe niet te houden aan de sancties, tenzij het Amerikaanse onderdelen in zijn schepen verwerkt. Voor medewerkers van het bedrijf kan het wel vervelend worden. Zij kunnen namelijk opgepakt worden als ze voet zetten op Amerikaanse bodem, stelt Paul Verloop, advocaat bij Liberitas Advocaten en gespecialiseerd in sanctierecht. 'Amerikaanse autoriteiten vinden dat ze rechtsmacht hebben over bedrijven en personen die zaken doen met mensen op hun sanctielijst. Dat geldt ook voor niet-Amerikaanse burgers op Amerikaans grondgebied.'

Luister ook | Scheepswerf Damen weigert dubieuze klanten

Een helikopter op een van de jachten van Feadship
Een helikopter op een van de jachten van Feadship (AFP VALERY HACHE)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen