Juridisch11 aug '20 16:14

‘Dit is toch gewoon oorlog, wat het OM nu doet’

Auteur: BNR Webredactie

In het Marengo-proces gaat het normaal gesproken over liquidiaties. Maar vandaag stonden de advocaten zelf ter discussie. Volgens één van hen is het OM 'losgeslagen en slaat het ongenadig om zich heen om hun eigen belangen te dienen'. Eerder deze week lekte uit dat diverse advocaten dossiers zouden hebben doorgespeeld aan onder andere de hoofdverdachte in de zaak, Ridouan Taghi. Het werd vandaag een ongekend heftige dag in de extra beveiligde rechtbank Schiphol.

Verslaggever Martijn de Rijk volgt het Marengo-proces voor BNR. Volgens hem was echt vandaag een robbertje vechten zoals we zelden hebben meegemaakt in de rechtbank. 'Het ging er hevig aan toe'.

Het OM begon de dag met herhalen van wat er is misgegaan. Een advocaat mag het dossier niet met zijn client bespreken zolang deze in beperking zit. Maar toch bleken in deze zaak dossiers bij de hoofdverdachte Taghi terecht te zijn komen terwijl hij nog in hechtenis zat. De liquidatie van Ronald Bakker zou volgens het OM een direct gevolg hiervan zijn geweest.

(ANP)

Advocaat Christian Flokstra reageerde dinsdag tijdens een inleidende zitting namens vijf verdachten in Marengo op een betoog van het Openbaar Ministerie, waarin een aantal advocaten wordt beticht van het lekken van vertrouwelijke informatie. Volgens hem zijn de officieren van justitie die zijn belast met het liquidatieonderzoek Marengo zijn 'losgeslagen en slaan ongenadig om zich heen om hun eigen belangen te dienen'. De manier van opereren in Marengo vormt een 'absoluut dieptepunt' en komt neer op een 'beschadiging en publieke besmeuring van de verdediging.'

Lees ook | OM: advocaten lekken naar criminelen

De raadsman kwam woorden tekort om zijn diepgevoelde ongenoegen te uiten. Hij meent dat justitie zich te buiten is gegaan aan een 'doelbewuste beschadiging' van advocaten, die in hun 'integriteit' zijn aangevallen. 'De kwaadaardigheid druipt er vanaf', aldus Flokstra. 'Wij worden vogelvrij verklaard', waarschuwde de raadsman, 'maar de gevolgen zijn voor het OM.' Hij riep de rechtbank op 'paal en perk' te stellen aan het optreden van het OM.

(ANP)

'Werk wordt onmogelijk gemaakt'

'Het wordt ons nagenoeg onmogelijk gemaakt de verdediging te voeren", aldus Flokstra, die erop wees dat de belangen in het proces heel groot zijn. Voor meerdere verdachten ligt, als de beschuldigingen worden bewezen, een levenslange celstraf op de loer. Volgens Flokstra's collega Nico Meijering heeft het OM de advocaten in Marengo 'de oorlog verklaard'. Hij vindt dat de rechtbank een standpunt hierover moet innemen.

Luister ook | Strafpleiter vecht voor elk woord

Flokstra wil zich met zijn collega-advocaten tot 27 augustus kunnen beraden op wat hen na de aanval van justitie te doen staat. Eerder op de dag probeerde advocaat Yassine Bouchikhi te voorkomen dat het OM zijn verhaal zou doen. Hij vroeg tevergeefs de rechtbank daar een stokje voor te steken.

Vorige week produceerde het OM een proces-verbaal, waarin het lekken dan wel doorspelen van informatie is uiteengezet door advocaten aan de bende rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. Dat zou blijken uit onder meer gekraakte berichten uit de beveiligde telefoons van Taghi en medeverdachten en ook uit verklaringen van kroongetuige Nabil B.

Het stuk lekte vrijwel direct uit naar diverse media, die er afgelopen weekeinde mee uitpakten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen