Juridisch14 aug '20 11:51Aangepast op 14 aug '20 14:46

Het Marengo-proces tot nu toe

Auteur: BNR Webredactie

Geen enkele crimineel heeft zo’n agressieve reputatie als Ridouan Taghi. Het Marengo-proces zit vol verhalen waar menig misdaadverslaggever zijn vingers bij aflikt: de vergismoord, de moord op advocaat Derk Wiersum, de motorclub Caloh Wagoh die volgens het OM in opdracht van Taghi moordend rondgaat en meer dan dertig liquidaties in de Mocro-oorlog. Uiteindelijk werd Taghi in Dubai opgepakt en is het proces in volle gang.

Voorgeschiedenis

Vanaf 2013 was er een geweldsexplosie in de onderwereld, vooral rond de cocaïnehandel. In 2017 kwam de politie in contact met kroongetuige Nabil B. Die gaf aan de politie de naam van Taghi door, wat nieuwe afrekeningen tot gevolg heeft gehad. Bekende voorbeelden zijn de liquidaties van misdaadblogger Martin Kok en advocaat Derk Wiersum. 'De moord op Kok was voor mij, en vele andere misdaadverslaggever, de trigger om meer aandacht te besteden aan de Mocro-mafia', zegt misdaadverslaggever John van den Heuvel.

Strafrechtadvocaat Vito Shukrula
Strafrechtadvocaat Vito Shukrula (BNR Jos van Hummelen)

PGP-gesprekken

Na het hacken van PGP-gesprekken van criminelen heeft het OM veel verdachten kunnen aanhouden. In deze encypted gesprekken werd er door criminelen met elkaar gecommuniceerd over mogelijke liquidaties, maar ook werden er in deze gesprekken namen genoemd van advocaten die informatie hebben doorgespeeld en cash hebben aangenomen, met een liquidatie tot gevolg. 'Het is zo dat de criminelen in geheim met elkaar praten. De advocaten ontkennen dat, maar ze hebben zeker wat uit te leggen aan het Deken', zegt strafrechtadvocaat Vito Shukrula.

Luister ook | Marengo-proces verandert in robbertje vechten

Advocaten Inez Weski en Yassine Bouchikhi arriveren bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het grote liquidatieproces Marengo.
Advocaten Inez Weski en Yassine Bouchikhi arriveren bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het grote liquidatieproces Marengo. (ANP / REMKO DE WAAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen