Juridisch27 aug '20 11:12

OM en advocaten weer lijnrecht tegenover elkaar in Marengo-proces

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie en de strafrechtadvocaten in het Marengo-proces liggen op ramkoers met elkaar. Vandaag is het de beurt aan de advocaten om hun zegje te doen. Peter Huting, misdaadverslaggever van RTV Utrecht verwacht opnieuw vuurwerk in de rechtszaal.

De advocaten arriveren voor de zitting met voorop in het midden Nico Meijering
De advocaten arriveren voor de zitting met voorop in het midden Nico Meijering (ANP SEM VAN DER WAL)

Zware beschuldigingen

Het OM beschuldigt de advocaten van het lekken uit dossiers naar de bende van Taghi. 'Dat is ten alle tijden verboden', legt Huting uit. 'De naam van spyshop-medewerker Ronald Bakker zou gelekt zijn. Toen dat duidelijk werd bij Taghi is hij geliquideerd. Dat is een superzware beschuldiging aan het adres van de advocaten.'

Ook zou het OM advocaten Nico Meijering en Leon van Kleef hebben geschaduwd. 'Het OM is hen gevolgd in hun reis naar Dubai om Taghi te vinden. Dat is niet gelukt, maar het schaduwen van advocaten gaat best wel ver', volgens Huting. De advocaten voelen zich in het nauw gedreven want het maakt ze volgens Huting een mogelijk doelwit.

Lees ook | OM bevestigt observeren advocaten in zaak-Taghi

Aandacht afleiden

Het draait dus ook vandaag weer niet om de criminelen zelf, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten. 'Het leidt heel erg de aandacht af van waar het om gaat. De vorige keer werd bekend dat Nabil B., de kroongetuige, een tweede telefoon in zijn cel had. De advocaten zeggen nu dat dat zo'n zware overtreding is dat Nabil B. daarmee zijn betrouwbaarheid verlies', zegt Huting. Dat het OM nu met deze beschuldiging aan de advocaten komt vinden zij wel heel toevallig. De criminelen zelf zullen pas in december weer terecht staan. 'Maar met wat er nu speelt vind ik dat best wel een optimistische gedachte', aldus Huting.

Lees ook | Het Marengo-proces tot nu toe

Luister ook | BNR Ask Me Anything: Het Marengo-proces

Gerelateerde artikelen