Juridisch31 aug '20 17:05Aangepast op 1 sep '20 15:19

MH17-proces hervat

Auteur: BNR Webredactie

76 slachtoffers zijn van plan om te zijner tijd tijdens het MH17-proces een slachtofferverklaring af te leggen. Op de dag van de hervatting van het proces in de extra beveiligde rechtbank Schiphol waren het vooral de belangen van de slachtoffers die centraal stonden. Verslaggever Martijn de Rijk was erbij.

Rechter Hendrik Steenhuis opent de rechtszitting terwijl het proces in het hoogbeveiligde gerechtsgebouw op Schiphol wordt hervat
Rechter Hendrik Steenhuis opent de rechtszitting terwijl het proces in het hoogbeveiligde gerechtsgebouw op Schiphol wordt hervat ( ANP Piroschka van de Wouw)

Luister ook | Nederland daagt Rusland om MH17

Bij aanvang van de zitting werden vooral veel juridische vragen gesteld. Moet in geval van schadeclaims Oekraïens of Nederlands recht gelden? En is de rechtbank wel bevoegd om op dit gebied een uitspraak te doen? 'Driehonderdzestien mensen willen op dit moment een schadevergoeding eisen', zegt De Rijk. Een novum: de advocaten van Oleg Poelatov, één van de vier verdachten, vertelden dat ze hun cliënt in levende lijve zouden gaan ontmoeten, wat in verband met corona niet mogelijk was. Voor het overige stond de eerste dag van de zitting in het teken van het leed van de nabestaanden die een slachtofferverklaring willen afleggen.

Luister ook | MH17: de verdediging aan het woord


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen