Juridisch2 sep '20 16:32Aangepast op 2 sep '20 19:23

VCAS vraagt onderzoek procureur-generaal Hoge Raad naar schaduwen advocaten

Auteur: BNR Webredactie

De Vereniging van Cassatieadvocaten in Strafzaken, de VCAS, heeft de procureur-generaal bij de Hoge Raad gevraagd onderzoek te doen naar het schaduwen van advocaten in het liquidatieonderzoek Marengo. De VCAS wil weten of het Openbaar Ministerie zich wel aan de regels heeft gehouden.

De procureur-generaal is belast met toezicht op het OM en volgens Jacqueline Kuijper, advocaat en voorzitter van de VCAS, is het zo klaar als een klontje dat het OM geen advocaten mag schaduwen naar Dubai. 'We hebben het nieuws allemaal gehoord en het OM zegt dat het schaduwen mag. Maar volgens ons mag dat niet.'

Of de procureur-generaal deze zaak gaat oppakken is nog niet duidelijk. 'Ik wil weten of het OM meerdere advocaten aan het schaduwen is en wat de procureur-generaal hiervan zegt. Of het OM dit daadwerkelijk doet, weten we niet. Maar als het OM zegt dat het schaduwen mag, is het mogelijk dat ze dat niet alleen bij deze ene situatie laten.'

Luister ook | OM en advocaten weer lijnrecht tegenover elkaar in Marengo-proces

Advocaten Laura ter Steeg, Juriaan de Vries, Benedicte Ficq en Christian Flokstra (vlnr) verlaten de extra beveiligde rechtbank op Schiphol na afloop van een zitting in het grote liquidatieproces Marengo.
Advocaten Laura ter Steeg, Juriaan de Vries, Benedicte Ficq en Christian Flokstra (vlnr) verlaten de extra beveiligde rechtbank op Schiphol na afloop van een zitting in het grote liquidatieproces Marengo. (ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen