Juridisch4 sep '20 14:34Aangepast op 4 sep '20 16:43

Wilders in cassatie tegen veroordeling Hof

Auteur: BNR Webredactie

Geert Wilders is door het Hof schuldig bevonden aan groepsbelediging, maar krijgt geen straf, heeft het Hof bekendgemaakt. De PVV-leider heeft laten weten tegen de uitspraak in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Hij werd niet schuldig bevonden aan het aanzetten tot discriminatie en het aanzetten tot haat. 'Onnodig grievend', zegt het hof over de 'minder Marokkanen'-uitspraken van Wilders, nu zes jaar geleden.

Het Hof liet voorts weten dat de beslissing om de PVV-leider te vervolgen bij het OM lag en niet bij de minister of het ministerie. Van een politiek proces is bovendien geen sprake. Inmiddels is het al meer dan zes jaar geleden dat Geert Wilders de 'minder minder minder'-uitspraak over Marokkanen deed. Voor de uitspraak werd Wilders deels schuldig bevonden, maar hij ging in beroep. Vandaag deed het Hof uitspraak in de zaak.

Lees ook | Wildersproces gesloten, geen nieuw onderzoek, uitspraak 4 september

Binnen een uur buiten

De rechtbank veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar legde geen straf op. In hoger beroep was een geldboete van 5.000 euro geëist. Zowel het OM als de politicus ging in beroep. Het hof sprak de politicus in hoger beroep vrij van aanzetten tot haat of discriminatie 'omdat de opzet van Wilders niet erop was gericht zijn publiek daartoe aan te sporen'.

De aanklacht luidde 'aanzetten tot haat, aanzetten tot discriminatie en groepsbelediging' - voor het eerste werd hij al vrijgesproken. Het strafproces duurde langer dan gebruikelijk, door onder meer steeds nieuw ingebrachte stukken en een wraking. Ook kenmerkte het proces zich door een ongekend felle strijd tussen Openbaar Ministerie en Wilders en zijn advocaat. Volgens Wilders was er sprake van politieke beïnvloeding.

Luister ook | Verdediging Wilders: ministerie betrokken bij besluit vervolging

Wilders is ervan overtuigd dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten een stevige vinger in de pap heeft gehad om hem strafrechtelijk aan te pakken. Hij is als politicus een geval apart en dat is de voornaamste oorzaak dat deze zaak nu al zes jaar voortsleept, zei verslaggever Martijn de Rijk vanochtend al. 'Als jij en ik deze uitspraken gedaan hadden, zouden we binnen een uur weer buiten staan, met een veroordeling op zak en verder geen gedoe. Alleen: wij zijn Wilders niet.'

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops
Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops (BNR / Martijn de Rijk )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen