Juridisch10 sep '20 12:23

Krijgen de Belgen er een prinses bij?

Auteur: BNR Webredactie

De Belgische koninklijke familie krijgt er mogelijk een prinses bij. Vandaag dient een zitting over de vraag of Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van koning Albert, recht heeft op de titel van prinses.

Begin dit jaar erkende Albert al dat Delphine Boël zijn dochter is, vertelt royaltywatcher Wim Dehandschutter. Dat gebeurde nadat hij onder dwang dna had afgestaan. Er zijn nu nog twee vragen die beantwoord moeten worden. Ten eerste de vraag wat haar achternaam wordt. Delphine heet nu Boël, naar de ex-man van haar moeder. En verder is het spannend of zij aanspraak gaat maken op de titel 'prinses van België'.

Lees ook | 'Dna-test toont dat Boël buitenechtelijk is'

Een aantal jaren geleden, na de troonswisseling, zijn de regels veranderd. Omdat er volgens koning Filip al genoeg prinsen en prinsessen van België waren, werd er vanaf dat moment zuiniger omgesprongen met die titel. In die zin kan Delphine geen aanspraak maken op de titel. Maar het kan zijn dat de rechter uitgaat van haar geboortedatum, toen er nog andere regels golden. Als hij die regels hanteert, kan ze wel prinses van België worden.

Erfenis

Duidelijk is al dat Delphine aanspraak maakt op een deel van de erfenis, omdat Albert erkend heeft haar vader te zijn. Ze heeft overigens altijd gezegd dat het haar nooit om het geld te doen was. En dat blijkt ook: het fortuin van haar adoptievader, de industrieel Jacques Boël, is vele malen groter dan dat van koning Albert.

Lees ook | Strijd Belgische 'koningsdochter' kan verder

Het Brusselse hof van beroep behandelt de zaak achter gesloten deuren. Het doet binnen een maand uitspraak.

Ex-koning Albert II en zijn buitenechtelijke dochter Delphine Boël
Ex-koning Albert II en zijn buitenechtelijke dochter Delphine Boël (EPA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen