Juridisch18 sep '20 07:11

Demonstranten Hong Kong voor de rechter

Auteur: BNR Webredactie

Vijftien prominente democratische activisten verschijnen vandaag in Hong Kong voor de rechter voor hun aandeel in de pro-democratische beweging. Volgens oud-CDA-Kamerlid en voormalig inwoner van Hong Kong Kathleen Ferrier wordt dit de lakmoesproef voor de rechtspraak in Hong Kong.

(EPA / Jerome Favre)

'Door deze demonstranten op te pakken heeft de regering van Hong Kong laten zien zonder aanziens des persoons mensen op te pakken van wie zij vinden dat ze een gevaar zijn voor de veiligheid van de stad.' Zo staan ook Jimmy Lai en Martin Lee morgen terecht. Lee is de oprichter van de democratische partij, Lai is een mediatycoon. Beide mannen zijn op leeftijd en hebben veel aanzien.

Nieuwe wet

Volgens Ferrier was het een schok dat mensen van die leeftijd en dit statuur werden opgepakt. Het zou vroeger ondenkbaar zijn geweest, nu gelden andere regels - en al helemaal na de invoering van de omstreden veiligheidswet op 1 juli. Met de invoering van die wet kwam een einde aan het principe 'één land, twee systeem' waarbij Hong Kong bepaalde rechten behield. 'Het wordt heel spannend hoe deze mensen onder de nieuwe wet berecht gaan worden.'

Luister terug | VS en China weer om de tafel over handelsconflict


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen