Juridisch30 sep '20 12:02

Onvoldoende bescherming voor Nederlandse klokkenluiders

Auteur: BNR Webredactie

Klokkenluiders worden in Nederland nog vaak aan hun lot overgelaten. Meldingen worden niet serieus genomen en het Huis voor Klokkenluiders, dat steun en advies moet bieden, functioneert niet zoals het zou moeten, blijkt uit onderzoek van de VU.

Paul Loven, de eerste voorzitter, en Ronald van Raak (SP) tijdens de opening van het Huis van de Klokkenluiders.
Paul Loven, de eerste voorzitter, en Ronald van Raak (SP) tijdens de opening van het Huis van de Klokkenluiders. (ANP Robin van Lonkhuisen)

Resultaten

Het onderzoek is gericht op wat de klokkenluiders overkomt tijdens de melding van misstanden. Vooral bij de reactie van de desbetreffende bedrijven en overheidsinstanties - waar de fouten zitten - loopt het stroef. Rob van Eijbergen, hoogleraar integriteit van organisaties aan de VU, was een van de onderzoekers. 'Er wordt niet adequaat gereageerd, terwijl in de wet is vastgelegd dat deze meldpunten er moeten zijn. Bij de overheid is dat zelfs nog slechter dan in het bedrijfsleven.' Van Eijbergen denkt dat dit vooral te maken heeft met de angst voor publieke schade en de media.

Luister ook | Meer klokkenluiders door pandemie

Stress

Voor de klokkenluiders zelf heeft dit veel negatieve gevolgen. 'Veel klokkenluiders lopen een soort post-traumatische stress op', zegt Van Eijbergen. 'Het gevolg hiervan is dat de klokkenluiders met alles en iedereen gaan vechten, ook met mensen die ze bij moeten staan.' Ook in de rechtbank kan de klokkenluider het volgens de onderzoeker moeilijk krijgen. 'Veel rechters duidden dit alsof de klokkenluider een moeilijk persoon is en daardoor draaien ze de oorzaak en het gevolg om.'

Daarom moet volgens het onderzoek de meldingsprocedure beter functioneren en moet er meer aandacht komen voor de psycho-sociale klachten.

Gerelateerde artikelen