Juridisch13 okt '20 10:33Aangepast op 13 okt '20 11:05

Nederland zwak in corruptiebestrijding

Auteur: BNR Webredactie

Nederland presteert nog altijd zwak op het gebied van corruptiebestrijding. Dat concludeert de non-gouvernementele organisatie Transparency International in een tweejaarlijkse evaluatie. 'Geef je corruptie de ruimte, dan ondermijn je rechtsstaat en houd je armoede en onrecht in stand', zegt directeur Lousewies van der Laan van Transparency International.

Image
(AFP )

Beluister ook | Scheepsbouwer IHC gelinkt aan Braziliaanse corruptiezaak

Nederland Oranje categorie

Nederland staat in de oranje categorie van landen met 'beperkte handhaving', samen met Colombia, Zuid-Afrika, Letland en Costa Rica. De best presterende landen zijn De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland. Maar ook Duitsland, Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië staan hoger aangeschreven dan Nederland.

Beluister ook | Van Oord blind voor corruptie baggerklus Angola

Werken met tussen personen

Bedrijven of individuen komen in Nederland bijna nooit voor de rechter vanwege corruptie in het buitenland. Klokkenluiders krijgen er bovendien onvoldoende bescherming. 'Dit gaat over corruptie in het buitenland, over Nederlandse bedrijven in Angola of Nigeria. Er kunnen een paar dingen fout gaan bij het werken met tussenpersonen waar gigantische bedragen naartoe gaan.' Van der Laan noemt drie factoren waarom Nederland nog steeds op de lijst staat: het is heel ingewikkeld voor het OM om bewijslast rond te krijgen, wetgeving is niet juist geïmplementeerd en corruptie in het buitenland staat bij Nederlandse bedrijven niet hoog op de agenda.

Beluister ook | Corruptie bij internationaal zakendoen

Volgens Van der Laan is er de afgelopen 20 jaar weliswaar veel veranderd zoals de komst van internationale wetgeving en een betere handhaving, niet alle bedrijven zijn doordrongen van het belang van corruptiebestrijding. 'Bij veel bedrijven is het geen zaak van de top, maar van de afdeling compliance. Geef je corruptie de ruimte, dan ondermijn je de rechtsstaat en houdt je armoede en onrecht in stand.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen