Juridisch16 okt '20 07:51Aangepast op 16 okt '20 09:18

Verzekeringsfraude steeds vaker opgespoord

Auteur: BNR Webredactie

Verzekeraars hebben vorig jaar fors meer ontdekkingen van verzekeringsfraude gedaan. Het aantal zaken is ten opzichte van 2018 bijna verdubbeld, van 13.000 naar 22.000 in 2019, meldt het Verbond van Verzekeraars.

Dat wil echter niet zeggen dat er meer gefraudeerd is. 'Wij zien maar het topje van de ijsberg, maar we worden wel steeds beter in het opsporen van fraude', zegt Richard Weurding, directeur van het Verbond van Verzekeraars. Jaarlijks wordt slechts zo'n 15 procent van de fraude opgespoord, schat Weurding.

Lees ook | Premiers verzekeringen bedrijven en zzp stijgen

Betere opsporingsmethodes

Er komen allerlei soorten fraudeurs boven tafel door steeds betere samenwerkingen en opsporingsmethodes, zegt Weurding. 'Het gaat van gelegenheidsfrauderd tot georganiseerde criminaliteit. De meeste fraude zien we bij autoverzekeringen, maar ook bij inboedel-, opstal-, aansprakelijkheids- en reisverzekeringen.

Lees ook | Steeds meer automobilisten onverzekerbaar

Eerder bracht het Verbond van Verzekeraars naar buiten dat vorig jaar 100 miljoen euro onterecht is uitgekeerd. 'Alle huishoudens betalen per jaar tientallen euro's te veel aan premie', zegt Weurding daarover, maar dat betekent niet dat de premies niet direct omlaag kunnen. 'Wat we in ieder geval proberen is de premie niet onnodig te laten stijgen, maar u moet wel bedenken dat er behoorlijk wat fraudeonderzoekers in onze sector actief zijn.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen