Juridisch22 okt '20 12:38Aangepast op 22 okt '20 15:07

OM vervolgt Tata om grafietregens

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie wil Tata Steel in IJmuiden gaan vervolgen. Het bedrijf zou de milieuregels niet hebben nageleefd rond de gevaarlijke stof graniet. De Volkskrant schreef hierover.

De provincie Noord-Holland heeft al in 2019 gezegd dat stofverspreiding waarbij stof met losse granietdeeltjes neerkomt bij woningen niet is toegestaan op grond van de geldende milieuvergunning, vertelt Vera Textor, bestuursrechtadvocaat bij Nysingh advocaten en notarissen. De provincie heeft daar ook al tegen opgetreden. Als er sprake is van overtreding van de voorschriften van een milieuvergunning, dan is dat ook meteen een economisch delict. Het OM kan dan tot vervolging overgaan.

Luister ook | Tata Steel akkoord met vakbonden

Als de rechter het OM in het gelijk stelt, wordt er in eerste instantie gekeken naar een geldboete. Omdat Tata een groot bedrijf is en op de hoogte was van de grafietregens, kan waarschijnlijk een boete van de hoogste categorie worden opgelegd. Daar staat een bedrag van 870.000 euro voor.

Ontnemingsvordering

Het OM probeert verder om te kijken of een onderneming ook voordeel heeft ondervonden van de overtredingen. Als dat kan worden aangetoond, zou het OM ook nog een zogenoemde ontnemingsvordering kunnen instellen. Het financiële voordeel zou dan kunnen worden teruggevorderd. Daarmee zou het bedrag dat Tata moet betalen dus nog flink kunnen oplopen.

Reactie Tata

Tata Steel gaf deze reactie op het artikel in de Volkskrant aan BNR: 'Tata Steel IJmuiden heeft een brief ontvangen van het OM waarin het voornemen staat om het bedrijf te dagvaarden. Dit betreft een incident dat plaats vond op 1 en 2 maart 2018. Vanwege een combinatie van uitzonderlijke weersomstandigheden (extreme vorst en wind in combinatie met droogte) zijn er bij de opslagen van Tata Steel toen grondstoffen verwaaid, die zich verder dan de voorgeschreven twee meter hebben verspreid. Dit ondanks getroffen voorzorgsmaatregelen. Tata Steel IJmuiden heeft meegewerkt aan het onderzoek van het OM. Als het OM overgaat tot dagvaarding zal Tata Steel voor de rechter verantwoording afleggen. De kwestie heeft dus niets te maken met de grafietoverlast (waar sprake van was tussen einde zomer 2018 en voorjaar 2019)'.

Luister terug | Tata Steel IJmuiden structureel afgeroomd door Indiaas moederbedrijf


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen