In Nederland worden deze misstanden al gedefinieerd in het Huis voor Klokkenluiders, die toeziet op de bescherming van klokkenluiders. De Europese richtlijn bepaalt dat 'misstanden' moet worden uitgebreid met inbreuken op het unierecht, waartoe onder meer consumentenbescherming en het vrije verkeer van goederen behoren. Bovendien is er een versterking van de bescherming van de klokkenluider.
Luister terug | Newsroom | Meer klokkenluiders door pandemie
Die extra 'buffer' bestaat onder meer uit een omgekeerde bewijslast, zegt Lousewies van der Laan van Transparency International Nederland. 'Dus de klokkenluider hoeft het niet langer te bewijzen, maar de werkgever moet bewijzen dat het niet ging om het klokkenluiden. Op zich zijn we verheugd dat deze richtlijn eraan komt, maar het is wel fijn om te weten dat regels in Europa een beetje op elkaar lijken en dat de klokkenluiders elders ook iets van bescherming krijgen.'
Lees ook | Europa dwingt bedrijven klokkenluiders nog beter te beschermen
Vast staat dat er vanaf eind volgend jaar het nodige gaat veranderen voor bedrijven en instellingen met vijftig of meer medewerkers, zegt een woordvoerder van overheidsinstelling Huis voor Klokkenluiders. Een van de belangrijkste wijzigingen is dat werkgevers een meldkanaal moeten optuigen waar medewerkers meldingen over misstanden kwijt kunnen, zoals fraude en corruptie, maar ook over 'inbreuken op wetten en regels van de Europese Unie.
