Juridisch25 jan '21 18:23

Fraude schiet door het dak in 2020

Auteur: BNR Webredactie

In 2020 werd voor meer dan 41 miljoen euro schade gemeld bij de Fraudehelpdesk. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2019, toen het nog om ruim 26 miljoen euro ging.

Het vermoeden is erdat door de coronacrisis mensen zich veel meer op online terrein bevinden, waardoor ze makkelijker een prooi voor oplichters worden op internet, zegt Marloes Kolthof, directeur van de Fraudehelpdesk. 'De coronacrisis heeft een aantal kenmerken in zich waar oplichters graag gebruik van maken. Mensen zijn onzeker en voelen zich kwetsbaar, daar maken oplichters gebruik van. Mensen die normaal naar de winkelstraat gaan, gaan nu online shoppen die weten dan niet waar ze op moeten letten en daar wordt misbruik van gemaakt.' Ook fraude via whatsapp gebeurde veel in 2020. 'Wel trappen steeds minder mensen daarin, door alle media-aandacht. Maar die appjes worden nog veel verstuurd.'

Luister ook | OM gaat rol ABN Amro-bestuur onder Zalm onderzoeken

En dat wordt door de criminelen ook op een intelligentere manier gedaan, ziet Kolthof. 'Oplichters doen beter hun huiswerk. Ze sturen niet meer lukraak die appjes, maar gaan kijken hoe mensen zich gedragen op internet, op welke manier iemand communiceert en worden er foto's gestolen van personen. Daardoor lijkt het levensecht en trappen mensen er sneller in', volgens Kolthof.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen