Juridisch6 feb '21 22:46

Piloten klagen ABN Amro aan wegens hoge leningen

Auteur: BNR Webredactie

Werkloze KLM-piloten slepen ABN Amro voor de rechter. Ze zeggen dat de bank hen forse leningen heeft verstrekt, terwijl dat helemaal niet had gemogen.

Het gaat om piloten die een lening hebben afgesloten om hun opleiding - die al gauw een ton kost - te betalen, maar die het niet is gelukt om een baan te krijgen. Dat je geen baan krijgt is natuurlijk niet de schuld van de bank, zegt Frank Olberts van Bletchley Park Advocaten, die de piloten vertegenwoordigt. 'Maar de wetgever zegt dat je geen geld moet geven aan mensen die daarvoor niet in aanmerking komen en daartoe moet je deze piloten rekenen.'

Slecht geïnformeerd

Om te beginnen was het al heel prettig geweest als de piloten beter waren geïnformeerd over de risico's, zegt Olberts. In de gevallen die hem bekend zijn, was daarvan geen sprake. 'Als de markt goed was, zouden ze worden gebeld en dan was het een goed moment om te starten. Als de markt slecht was, zou men een baan krijgen als de markt weer was aangetrokken', kregen ze te horen. De piloten gingen er daarom vanuit dat er geen risico kleefde aan de leningen.

Compensatie

Olbert acht een redelijke compensatie voor de piloten op zijn plaats, omdat de manier van handelen van de bank onrechtmatig was. De jurisprudentie daarover zegt dat dan minimaal de rente over het te veel geleende bedrag als schade mag worden aangemerkt. Dan gaat het om minimaal 25.000 euro, maar dat bedrag kan snel oplopen tot 60.000 euro per persoon.

De uitspraak volgt op 20 mei.

Luister terug | 'Nog eens 1000 banen weg bij KLM'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen