Juridisch11 feb '21 19:41

Parlementaire enquête naar gaswinning Groningen

Auteur: BNR Webredactie

De komende twee jaar gaat een parlementaire enquêtecommissie onderzoek doen naar de gaswinning in Groningen. En daarbij wordt de hele geschiedenis onder de loep genomen. Begin 2023 moet het werk van de commissie klaar zijn. 'Het wordt een hele kluif', zegt GroenLinks-Kamerlid en initiatiefnemer Tom van der Lee.

Luister ook | 'Geld lekt weg uit Groningen dankzij CDA-lobby'

Van der Lee zegt wel dat de commissie zich zal richten op sleutelmomenten. 'We beginnen bij de ontdekking van gas in Slochteren in 1959. We moeten al die publiek-private afspraken uit die tijd goed bekijken omdat ze tot op de dag van vandaag doorwerken, ook in de afhandeling van alle schadelijke gevolgen van de gaswinning.'

Luister ook | Raad van State buigt zich over gaswinning Waddengebied

De belangrijkste vraag die Van der Lee beantwoord wil zien is hoe het heeft 'kunnen gebeuren dat nooit gezien is dat er zulke grote risico's aan die gaswinning zaten? Pas toen duidelijk werd dat er risico's aan zaten bleken we niet in staat om al die gevolgen adequaat op te vangen'. Ook de afhandeling van de schade en de versterkingsoperatie komen aan bod - vanaf de eerste grote beving in Huizen in 2012.

Het onderzoek is volgens Van der Lee belangrijk omdat er op veel andere locaties in Nederland op kleinere schaal gas wordt gewonnen, omdat Nederland stappen zet naar nieuwe vormen van mijnbouwactiviteiten als geothermie en omdat er ook nog zout wordt gewonnen.

Luister ook | Wiebes moet terug naar de tekentafel Drentse gasvelden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen