Juridisch19 feb '21 17:15

Hof: Over week pas uitspraak over afschaffen avondklok

Auteur: BNR Webredactie

Het hof doet over een week, op vrijdag 26 februari, uitspraak in het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok. De uitspraak is schriftelijk. De rechtbank in Den Haag gaf actiegroep Viruswaarheid dinsdag gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok.

De nieuwe spoedwet over de avondklok wordt momenteel besproken door de Eerste Kamer. Een spannende dag dus, zegt corona-minister Hugo de Jonge tegen politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. 'Het is voor iedereen een spannende dag en het doet ertoe wat eruit komt. De inzet van het kabinet - zowel in de rechtszaak als in de Eerste Kamer - is om dit instrument gewoon te behouden.'

De staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Het is een belangrijke dag voor de avondklok: vandaag dient het hoger beroep in de geruchtmakende zaak. En de Eerste Kamer spreekt zich uit over de nieuwe avondklok-spoedwet. Volgens actieclub Viruswaarheid is de corona-epidemie al sinds april voorbij en ontbreekt elke grondslag voor maatregelen.

Viruswaarheid vraagt de rechter in het hoger beroep over het opheffen van de avondklok om 'moed' en te kiezen voor de belangen van de bevolking. 'Wij hopen dat u, net als de rechtbank, de juiste keuze maakt', zei jurist Jeroen Pols namens de actiegroep in het gerechtshof in Den Haag. Hij spreekt nogmaals zijn waardering uitspreekt voor het 'ongelofelijk moedige' vonnis van voorzieningenrechter Sonja Hoekstra-Van Vliet.

Luister terug | Groen licht voor nieuwe spoedwet avondklok

Niet eerder in de reeks van ruim tien procedures werd 'echt rekening gehouden met de rechten en levens van 17,5 miljoen mensen', die volgens hem al bijna een jaar in een 'rechtstaatonwaardige samenleving' leven. Bovendien zijn de bevoegdheden in de spoedwet alleen van toepassing in geval van een epidemie. 'En daarvan is allang geen sprake meer: volgens de wet is er sprake van een epidemie als er in korte tijd een sterke toename is van nieuwe patiënten die aan een infectieziekte lijden.'

De staat vindt dat de voorzieningenrechter veel te veel op de stoel van de experts is gaan zitten, zegt de advocaat. 'Wij moeten niet onze eigen mening in de plaats stellen van de beoordeling van het OMT - we missen daarvoor de deskundigheid. En dat is in de visie van de staat waar het is misgegaan in het vonnis van afgelopen dinsdag.'

(ANP ROBIN UTRECHT)

Mocht de senaat de wet afwijzen en de staat verliest ook nog eens het hoger beroep, dan is de avondklok per direct van de baan, vertelt politiek verslaggever Thomas van Groningen. En dat wil het kabinet koste wat kost voorkomen.

Boetes

Ook als de Eerste Kamer akkoord gaat, is de uitspraak van het Gerechtshof over de juridische gang van zaken rond de avondklok nog wel degelijk belangrijk. De vraag is dan namelijk of de tienduizenden boetes à 95 euro, die zijn uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok, moeten worden terugbetaald. Het kabinet zegt dat het aan het OM is om daarover te oordelen.

Luister terug | Groen licht voor nieuwe spoedwet avondklok

Het ziet ernaar uit dat de Eerste Kamer ook vóór de spoedwet zal stemmen, zegt Van Groningen. Er wordt de hele dag voor uitgetrokken. De stemming wordt pas aan het begin van de avond verwacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen