Juridisch29 apr '21 12:56

Gemeente Enschede beboet om Wifi-tracking

Auteurs: BNR Webredactie en Thijs Doedens

De autoriteit persoonsgegevens heeft de gemeente Enschede op de vingers getikt omdat zij met de Wifi in de binnenstad onterecht burgers heeft gevolgd, en dat mag niet. Daarom heeft de gemeente een boete van 600.000 euro gekregen.

Image

Mensen tellen

Het volgsysteem werd opgezet om mensen te tellen zodat de drukte in de binnenstad kon worden gemeten. Met meetkastjes werden de Wifi-signalen van alle telefoons geregistreerd en opgeslagen. Volgens de gemeente is het systeem alleen gebruikt voor het tellen en nergens ander voor, maar volgens Monique Verdier, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, maakt dat niks uit. 'Alleen al het feit dat je die gegevens verwerkt, mag niet.'

Te zwaar middel

Verdier begrijpt wel dat gemeenten op deze manier de drukte willen meten, maar vindt het verzamelen van gegevens met Wifi-tracking een veel te zwaar middel. 'Mensen hebben het recht om onbespied en vrij over straat te gaan.' In dit geval heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ervoor gekozen om gelijk een boete op te leggen. Volgens Verdier was dit een ernstige overtreding.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen