Juridisch8 jun '21 15:14Aangepast op 10 jun '21 13:31

Knoops-Hamburger: Minister van Justitie worden zou een mooie kans zijn

Auteur: BNR Webredactie

Ze staat niet vaak op de voorgrond, maar speelt een belangrijke rol in de Nederlandse advocatuur: Carry Knoops-Hamburger. De advocate is managing partner en directeur van Knoops' Advocaten en werkzaam voor het Internationaal Strafhof. Vanochtend was zij te gast bij BNR's Big Five van de Topadvocaten.

(ANP / REMKO DE WAAL)

De afgelopen jaren heeft het slachtoffer een grotere rol gekregen in de processen. Deze ontwikkeling wordt bevorderd door de Wet uitbreiding slachtofferrechten van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), waar de Eerste Kamer op 20 april mee heeft ingestemd. Knoops staat hier kritisch tegenover.

'Hierdoor komt er meer emotie in de rechtszaal, terwijl die daar juist buiten moet blijven. Het beïnvloedt je beoordeling. Ik vind het een goede ontwikkeling dat familie van slachtoffers of slachtoffers zelf mogen spreken, de vraag is alleen op welk moment dit moet gebeuren. Op dit moment mogen slachtoffers niet alleen het woord voeren, maar ook een advocaat aantrekken die namens de hen een rol speelt in het proces. Als verdachte moet je je dan bij wijze van spreken verdedigen tegen twee officieren van justitie. Dat vind ik geen goede ontwikkeling.'

Minister van Justitie

Knoops staat ervoor open om minister van Justitie te worden in het nieuwe kabinet. 'Als ik de kans krijg, zou ik dat graag willen doen. Ook om een bijdrage te leveren aan een goede ontwikkeling, zodat burgers zich gehoord en vertegenwoordigd voelen.' Ze zou dan onder andere de kwestie omtrent de rol van het slachtoffer willen aanpakken.

Luister terug | Topadvocaten: Gerard Spong


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen