Juridisch8 jun '21 17:35

Criminelen kochten massaal telefoons van politie

Auteur: BNR Webredactie

Talloze criminelen dachten maandenlang veilig met elkaar te kunnen communiceren via een speciale telefoon. Alleen wisten zij niet dat ze die telefoons eigenlijk hadden gekocht van de politie. Dit internationale politieonderzoek, onder codenaam Trojan Shield, heeft wereldwijd geleid tot honderden invallen en arrestaties, waaronder in Nederland.

Speciale rechercheteams hebben via informanten, dekmantelfirma’s en undercoveragenten nieuwe cryptotelefoons op de markt gebracht, die zogenaamd niet waren te kraken. De communicatiedienst werd verkocht onder de naam 'ANOM'. Criminelen kochten de telefoons bij duizenden tegelijk en dachten dat ze - zonder te worden afgeluisterd - konden communiceren over witwassen, drugstransacties en andere ernstige strafbare feiten. In werkelijkheid werden de cryptotelefoons en de server beheerd door de FBI, waardoor agenten maandenlang ongehinderd meeluisterden en -lazen met wat criminelen met elkaar bespraken.

Slimme zet

Eerder werd al bekend dat de politie had ingebroken op servers van crypto-diensten. 'Het is natuurlijk een nog betere zet om te zorgen dat je de hele dienst zelf beheert, door deze zelf aan te bieden. Dan kun je ook zien waar de telefoon zich bevindt en je veel meer afluisteren dan alleen de gesprekken,' zegt Brenno de Winter, expert informatiebeveiliging en privacy, tegen BNR.

Door de apparaten op het 'dark web' aan te bieden, wist de politie de telefoons massaal aan criminelen te verkopen. 'Het is mogelijk dat de cryptografie daadwerkelijk heel goed was. Voor het meelezen met alle berichten maakte het niet uit hoe goed de informatie beveiligd was, aangezien de politie toch al toegang had tot het apparaat' stelt De Winter.

Europol

Het politieplatform leidde maandag tot honderden invallen en arrestaties. De Nederlandse politie heeft 49 verdachten aangehouden als onderdeel van een grote internationale politieactie. Daarbij zijn 25 drugspanden gesloten en is 2,3 miljoen euro in beslag genomen. Dit maakte politiechef Jannine van den Berg dinsdagochtend bekend tijdens de persconferentie van Europol in Den Haag.

Eerder op dinsdag maakte de Australische politie al bekend ruim tweehonderd leden van een criminele bende te hebben gearresteerd in het kader van hetzelfde onderzoek. De politie in Nieuw-Zeeland verrichtte 35 arrestaties.

Luister terug | 'Nederland moet zich beter wapenen tegen tegen deepfakes'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen