Juridisch11 jul '21 09:30

Peter Plasman: Advocaten en studenten strafrecht haken af door aanslag Peter R. de Vries

Auteur: BNR Webredactie

De aanslag op Peter R. de Vries heeft grote gevolgen voor de advocatuur en het strafrecht, verwacht top-advocaat Peter Plasman. Zowel studenten als advocaten zullen afhaken in het strafrecht, stelt Plasman in BNR The Friday Move.

Strafrechtadvocaat Peter Plasman.
Strafrechtadvocaat Peter Plasman. (Marlies Wessels)

Volgens Plasman zullen nieuwelingen, maar ook mensen die al werkzaam zijn in de advocatuur gaan twijfelen over de sector waarin zij zich begeven. 'Rechtenstudenten die voor de keuze staan welke kant ze op willen, zullen gaan twijfelen. Vroeger was strafrecht echt een vak waar mensen heel gemotiveerd voor kiezen. Dat zal nog steeds zo zijn, maar een deel zal ook denken aan de wereld waarin zij zich zullen begeven en of ze er wel zin in hebben', denkt Plasman. 'Er zijn ook advocaten die afhaken. Vanuit mijn eigen waarnemingen zie ik ook dat advocaten sommige opdrachten niet uitvoeren voor hun cliënten, omdat ze het link vinden', zo stelt de top-advocaat.

Kroongetuigen

Plasman noemt het desastreus voor de advocatuur en het strafrecht. Ook zelf heeft hij een afweging gemaakt op dit gebied. 'Als een kroongetuige of een potentiële kroongetuige zich meldt bij mij, dan doe ik dat niet meer.' Volgens Plasman bestaat de kans er dat het fenomeen 'kroongetuige' uitsterft, maar de advocaat denkt vooral dat de beveiliging steeds intensiever gaat worden. 'Er zal steeds meer beveiliging en intensieve beveiliging komen. Justitie kan niet zonder kroongetuigen als het om zware criminaliteit gaat. Dus dat betekent zeer intensieve beveiliging.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen