Juridisch10 jul '21 12:40

'Sywert van Lienden en compagnons sluisden meer geld naar bv'

Auteur: BNR Webredactie

Sywert van Lienden en zijn partners van de stichting Hulptroepen maakten niet alleen voor hun mondkapjesdeal met de overheid gebruik van een commerciële vennootschap.

(ROBIN UTRECHT)

Zeker honderden klanten betaalden hun rekeningen voor de aankoop van sneltesten en mondkapjes aan Relief Goods Alliance bv, zonder te weten dat het om een commerciële entiteit ging die los staat van de Hulptroepen, meldt Follow the Money op basis van onderzoek.

Luister ook | Sywert en de hobbykiprojecten

Het gaat om bestellingen die werden gedaan door zakelijke klanten, bedrijven en zorginstellingen, in elk geval in de periode van september 2020 tot april 2021. In vrijwel alle gevallen gaat het om bestellingen van (ruim) boven de duizend euro, zo blijkt uit stukken in handen van Follow the Money. In totaal zijn zeker vele honderden, en waarschijnlijk meer dan duizend bestellingen door Relief Goods Alliance bv gefactureerd in plaats van door de stichting Hulptroepen.

Geheimhoudingsverklaringen

De bedrijven dachten in zee te gaan met de stichting die zonder winstoogmerk zou werken, maar achteraf kregen de bedrijven facturen van de commerciële bv. Volgens juristen die FTM sprak zou hier sprake kunnen zijn van oplichting. Een oud-medewerker van de Hulptroepen Alliantie die FTM sprak, zegt dat maar enkele medewerkers van de stichting wisten dat facturen op naam van de bv werden gezet. Het zou daarbij om 'zeker honderden en waarschijnlijk meer dan duizend' bestellingen gaan, volgens de anonieme oud-medewerkers. Doordat zij een geheimhoudingsverklaring hebben moeten tekenen, houdt FTM de identiteit van deze personen geheim.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen