Juridisch12 jul '21 17:55

Tientallen festivalorganisaties spannen kort geding aan tegen overheid

Auteur: BNR Webredactie

Ruim dertig organisaties van festivals en evenementen hebben zich aangesloten bij het kort geding dat ID&T aanspant tegen de overheid. Onder meer organisatoren van evenementen Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort en DGTL hebben zich aangesloten bij de zaak. Het kort geding dient naar verwachting eind deze week.

De evenementen zijn het niet eens met de beslissing van het kabinet dat als gevolg van het toenemende aantal coronabesmettingen alleen nog publieksevenementen zijn toegestaan waar bezoekers moeten zitten. Ze noemen de beslissing 'onzorgvuldig voorbereid en onjuist'. 'De verenigde organisatoren vragen aan de voorzieningenrechter bij wijze van voorlopige voorziening toestemming om publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden toe te staan', staat in een persbericht van festivalorganisator ID&T, onder meer bekend van Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor.

Fieldlabs

Volgens de organisatoren kunnen festivals gewoon veilig doorgaan, zegt Roseanne Janmaat van ID&T. 'De afgelopen maanden hebben we in samenwerking met de overheid hard gewerkt met de fieldlab-evenementen om te laten zien dat we en op welke manier we de evementen op een veilige manier kunnen organiseren. En hoe dat kan zonder dat we de anderhalve meter in acht hoeven te nemen.' Volgens Janmaat is het fieldlab-onderzoek niet meegenomen in het besluit om de coronaregels weer aan te scherpen. 'Wij vinden dat onzorgvuldig en willen dat aanvechten met dit kort geding', aldus Janmaat.

Gerelateerde artikelen