Juridisch11 jul '21 13:12Aangepast op 1 jun '22 08:45

'Rutte heeft rechtsstaat aan het wankelen gebracht'

Auteur: BNR Webredactie

De achterliggende problematiek rond de aanslag op Peter R. de Vries, is mede veroorzaakt door demissionair premier Rutte en de kabinetten ervoor, stelt oud-woordvoerder van de politie Klaas Wilting.

Klaas Wilting.
Klaas Wilting. (ANP/Hollandse Hoogte/Frans van Zijst )

Zonder het beleid van Rutte zou de georganiseerde misdaad niet zijn op de plek waar het nu is, denkt Wilting in BNR The Friday Move. 'Uiteindelijk hebben ze de rechtsstaat aan het wankelen gebracht door niet te zorgen dat de politie, justitie en de rechterlijke macht op sterkte is. Dat mag je niet alleen dit kabinet van Rutte kwalijk nemen, maar ook de kabinetten ervoor, waarover hij de leiding had', zegt Wilting.

Wijkagenten

Wilting sloot zich eerder aan bij een politieke partij die Peter R. de Vries wilde oprichten. Ook kent Wilting De Vries nog van verschillende zaken waar De Vries aan werkte en waar Wilting hem informatie voor verschafte. De oud-politieman vindt dat er een hervorming van de rol van de politie nodig is. 'Waarom hebben we niet overal diverse wijkagenten lopen? De georganiseerde misdaad begint zich in de wijken. Daar heb je wijkagenten nodig waar een moeder naartoe kan lopen die een jongen bij zijn oren kan pakken. Daar zijn er veel te weinig van', aldus Wilting.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen