Juridisch15 jul '21 17:27Aangepast op 30 jul '21 16:20

'Dood De Vries is als spiegel voor de rechtsstaat'

Auteur: BNR Webredactie

'De georganiseerde misdaad is volledig uit de hand gelopen'. Dat zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, in gesprek met BNR naar aanleiding van het overlijden van Peter R. de Vries. 'Zijn dood moet een spiegel worden voor het rechtsbestel in ons land, het is volledig verrot'

Volgens Struijs heeft De Vries wel veel betekend voor de Rechtsstaat. 'Hij was een man met veel verdiensten, ook voor de politie. Een luis in de pels, hard op de inhoud en zacht voor de persoon.

Strafrechtadvocaat Richard van der Weide beaamt dat 'zijn volhardendheid in cold cases heeft veel betekend voor justitie in Nederland. Dankzij De Vries hebben veel korpsen een cold casesteam'. Van der Weide had vanuit zijn ambt veel contact met De Vries: 'Ik was het niet altijd met hem eens, maar hij stond altijd voor je klaar en had geen spatje arrogantie, keek op niemand neer'.

Raad voor de Rechtsspraak

Het overlijden van Peter R. de Vries is een groot verlies, laten de Hoge Raad en de Raad voor de rechtspraak weten. "Met hem gaat iemand verloren die pal voor rechtvaardigheid en de bescherming van slachtoffers en nabestaanden stond. Een onverzettelijke journalist met een scherpe blik, niet zelden gericht op het werk van de rechter", verklaren de instanties gezamenlijk.

Ze zeggen dat hun gedachten bij de naasten en collega's van De Vries zijn. De verklaring is ondertekend door Dineke de Groot, president van de Hoge Raad, Jos Silvis (procureur-generaal bij de Hoge Raad), de voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Henk Naves en Peter Pulles (voorzitter presidentenvergadering).

Ridouan Taghi

De Vries stond de kroongetuige in het Marengo-proces bij als vertrouwenspersoon en adviseur. De volgende zittingen in de omvangrijke zaak zijn in september. De rechtbank Amsterdam, waar het liquidatieproces Marengo wordt gevoerd, publiceerde eerder deze week nog besluiten op onderzoekswensen die eerder gedaan waren. De rechters schrijven daarin dat zij dan graag een nadere toelichting horen over de gevolgen van de aanslag op het leven van De Vries.

Advocaat Inez Weski noemt het overlijden van Peter R. de Vries 'een verlies van een leven dat ook door mijn kantoor diep wordt betreurd'. Het advocatenkantoor Ficq & Partners Advocaten laat weten 'met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden, onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden en wij wensen hen alle kracht en sterkte om dit grote verlies te verwerken', reageert het advocatenkantoor.

De advocaten staan meerdere verdachten bij het in liquidatieproces Marengo. Weski is advocaat van hoofdverdachte Ridouan Taghi. Nadat De Vries vorige week in Amsterdam werd neergeschoten, uitte Weski kritiek op de berichtgeving over de aanslag. Volgens haar is er een stroom aan berichten in de media waarin haar cliënt verantwoordelijk wordt gehouden "zonder enige objectieve onderbouwing".

De Vries stond in dat proces kroongetuige Nabil B. bij als adviseur en vertrouwenspersoon. Mede dankzij de belastende verklaringen van B. kwam de monsterzaak aan het rollen.

De Nederlandse orde van advocaten is "diep geschokt" door het overlijden. "Iedereen hoopte in de afgelopen dagen op positief nieuws, helaas heeft dat niet zo mogen zijn. Onze gedachten gaan uit naar zijn gezin, familie en iedereen die dicht bij hem stond. Zijn overlijden is onwerkelijk en tegelijkertijd van een rauwe realiteit die niet thuishoort in een rechtsstaat zoals Nederland", staat in een reactie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen