Juridisch5 aug '21 15:59Aangepast op 5 aug '21 18:37

'Joustra niet geschikt om onderzoek naar moord Peter R. te leiden'

Auteur: BNR Webredactie

Peter Schouten en Onno de Jong, de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, gaven vandaag een persconferentie over het aangekondigde onderzoek naar de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het ziet ernaar uit dat hun eisen niet worden ingewilligd.

(ANP/Hollandse Hoogte/GinoPress)

De advocaten Peter Schouten en Onno de Jong noemen het 'onbegrijpelijk' dat Tjibbe Joustra, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, door Grapperhaus als voorzitter van de onderzoekscommissie is benoemd. De NCTV - en voorloper NCTb - is verantwoordelijk voor beveiligingszaken.

Desastreus

'De rol die de NCTV en ook het Openbaar Ministerie heeft gespeeld, heeft desastreuze gevolgen gehad. Sowieso bij de moord op De Vries, maar mogelijk ook bij de moord op de broer en advocaat van de kroongetuige,' aldus Schouten. 'Daarom moet er een echt onafhankelijk onderzoek komen, uitgevoerd door iemand die helemaal los staat van de Nederlandse staat en dus ook de NCTV en het OM.'

De advocaten gebruikten harde woorden in de persconferentie, maar krijgen niet hun zin. Ze willen dat een onafhankelijk iemand zou onderzoeken hoe het heeft kunnen gebeuren dat Peter R. de Vries niet beveiligd werd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat niet mee met hun eisen.

Tegenvoorstel

Het vervangen van Joustra als voorzitter ligt voor het ministerie niet op tafel, maar er is wel een tegenvoorstel gedaan. 'De advocaten hebben een soort 'schikkingsvoorstel' gekregen, met daarin de suggestie om een externe hoogleraar aan de onderzoekscommissie toe te voegen, meldt verslaggever Martijn de Rijk, die aanwezig was bij de persconferentie.

Nog een eis van de advocaten is het uitvoeren van een integraal onderzoek waarbij ook de moord op advocaat Derk Wiersum en de moord de broer van kroongetuige Nabil B. worden meegenomen. Dit heeft het ministerie geweigerd.

Naïeve overheid

Volgens de advocaten heeft de overheid de afgelopen naïef gehandeld bij het bestrijden van misdaad en het beschermen van kroongetuigen. En niet-onafhankelijk onderzoek zou bijdragen aan het verhullen van de ernstige fouten die er zijn gemaakt, aldus Schouten en De Jong.

Naar verwachting zal over een week een definitieve beslissing worden genomen, maar veel vertrouwen hebben de advocaten er niet in.

Niet onafhankelijk

De Rijk legt uit wat precies het probleem is van de twee advocaten. 'Joustra zou als oud-voorzitter zijn het handelen van zijn collega's rond de beveiliging van Peter R. de Vries beoordelen. Er kunnen dan twee dingen gebeuren: of hij legt op alle slakken zout en krijgt kritiek vanuit de NCTV dat hij wel erg hard probeert te bewijzen onafhankelijk te zijn, of het zal erop lijken dat hij diverse groepen uit de wind probeert te houden.'

Joustra kan hoe dan ook niet echt vrij praten, waardoor alles wat hij zegt met een korrel zout moet worden genomen, stelt de verslaggever.

Volgens de verslaggever is het ook opmerkelijk dat Joustra een van de grootste experts van Nederland is op het gebied van persoonsbeveiliging. 'Je wil zo'n man niet als voorzitter hebben, maar juist als getuige. Als hij op dat moment zelf de voorzitter is, kun je hem geen vragen stellen als getuige. Dat wordt te ingewikkeld.'

Luister terug | 'Dood De Vries is als een spiegel voor de rechtsstaat'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen