Juridisch7 aug '21 10:00

'Uitroeien georganiseerde misdaad is een utopie'

Auteur: BNR Webredactie

Demissionair minister Ferdinand Grapperhaus beschrijft de georganiseerde misdaad regelmatig als een 'veelkoppig monster'. Iemand die dit monster in bedwang probeert te houden, is Bart Nitrauw. Hij is Officier van Justitie Midden-Nederland en houdt zich dagelijks bezig met de aanpak van criminelen in de cocaïnehandel.

Image
(Unsplash/Colin Davis)

Zijn zaken variëren van de aanpak van 'het straatdealtertje op de hoek' tot aan de wat zwaardere jongens die zich met import en export van cocaïne bezighouden. 'Als je ziet hoeveel straatdealers er zijn en hoe snel er na een aanhouding weer een nieuwe voor in de plaats komt, schrik je daar echt van. Alleen in Utrecht-Zuid praat je al over tientallen dealers. Dat zijn er niet twintig of dertig, maar rond de honderd. Daarboven zitten de lui die die jongens ronselen en aansturen.'

Valt het veelkoppige monster van de georganiseerde misdaad überhaupt uit te roeien? 'Ik vrees dat we daar wat bescheiden in moeten zijn,' zegt Nitrauw. 'Criminaliteit is van alle tijden en dat geldt ook voor drugscriminaliteit. Er zijn altijd mensen die het interessant vinden om met de criminaliteit lekker snel geld te verdienen.' Uitroeien is daarom een utopie volgens de Officier van Justitie, maar het is wel mogelijk om het monster koest te houden.

Luister terug | Justitie: Kopschopper niet verdacht van betrokkenheid doden 27-jarige man

Jonge aanwas

Het is niet zo dat we nooit iets aan cocaïnehandel hebben gedaan en nu wakker zijn geworden, benadrukt hij. 'Er hebben altijd uitgebreide onderzoeken gelopen naar de grote spelers in de cocaïnehandel. Waar Justitie het heeft laten liggen, is op het gebied van de kleine jongens.' Grote spelers ontstaan namelijk niet uit het niets: zij zijn jong en klein begonnen. In Midden-Nederland en in Utrecht in het bijzonder wil Nitrauw daarom focussen op die jonge aanwas. Het gaat daarbij om de jongens die hun eerste stappen in het criminele circuit zetten, bijvoorbeeld als dealer.

Fluwelen handschoentjes

Volgens de Officier van Justitie is het beleid om jonge aanwas met fluwelen handschoentjes aan te pakken en ze te helpen iets goeds van hun leven te maken niet effectief. 'Ik vind het een vreemde gedachte om iemand te helpen die ervoor kiest om op die manier geld te verdienen. Diegene heeft helemaal geen hulpvraag.' Hij denkt dat de aanpak van jonge aanwas tot nu toe de soft is geweest.

Luister terug | Justitie: Criminele milieu verhardt

Repressie en preventie

'Je moet twee dingen doen: repressie en preventie. We moeten die gasten hard aanpakken en vastzetten in de gevangenis, al helemaal als ze zich beroepen op hun zwijgrecht. Wat betreft preventie moeten we niet zozeer op de jongens zelf focussen, maar juist het netwerk om die jongens heen. De hele buurt weet dat zij drugs dealen.' Door een harde aanpak geef je een helder signaal af aan de omgeving, denkt Nitrauw. Als je ziet dat je alles kunt kwijtraken wanneer je je in die wereld begeeft, wordt de stap groter om drugs te gaan dealen.

Hij roept recreatieve drugsgebruiker op om goed na te denken over waar ze mee bezig zijn. 'Ga je eens inlezen over de mensenhandel in Colombia, de milieuschade die de productie van cocaïne oplevert en alle schietpartijen. Daar mag meer aandacht voor komen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen