Juridisch12 aug '21 14:16

Verplicht vaccineren voor de werkgever

Auteur: BNR Webredactie

Iedere donderdag nemen we in Zakendoen juridisch nieuws met je door. Ook vandaag doen we dat met journalist Annemarthe Wesseling van de Jurist. Op het programma staat de vaccinatieplicht die binnenkort voor veel Amerikaanse werknemers zal gelden.

(Unsplash)

Facebook, Google, Apple, Pfizer, maar ook CNN stellen vaccinatie onder werknemers verplicht, weet Wesseling. 'En zo zijn er nog wel meer bedrijven. Sterker nog: bij CNN hebben drie werknemers hun spullen moeten pakken omdat ze ongevaccineerd op het werk verschenen.'

Ook in Europese landen om ons heen, bijvoorbeeld in Frankrijk, is de verplichte prik in opmars. 'Dat roept natuurlijk de vraag op of we die kant ook in Nederland op gaan. Eerlijk gezegd denk ik dan ook wel terug aan de avondklok en de mondkapjes: die zouden er in Nederland ook nooit komen,' stelt de journalist.

Vooralsnog lijkt een echte vaccinatieplicht vanuit de overheid nog niet op de agenda van demissionair premier Mark Rutte te staan. Maar als je over de grens kijkt, blijkt dat niet alleen de overheid, maar ook de werkgever een dergelijke plicht zou kunnen instellen.

Juridische mogelijkheid

Over de juridische mogelijkheid van de vaccinatieplicht door werkgevers zijn de meningen verdeeld. Wesseling: 'Wel is er afgelopen januari een advies is uitgebracht door de Gezondheidsraad. Daarin staat dat werkgevers in sommige situaties wél een vaccinatieplicht zouden kunnen opleggen, zij het onder strikte voorwaarden. Zo’n verplichting moet dan wel noodzakelijk en proportioneel zijn en niet discrimineren.'

Niet te controleren

Tegelijkertijd moet ook de privacy van werknemers worden beschermd. 'Als werkgever kun je niet zomaar vragen aan een werknemer of hij is gevaccineerd. Een onderneming kan daardoor in een ingewikkelde situatie terecht komen waarbij vaccinatie wel verplicht is, maar niet te controleren valt,' aldus Wesseling.

Luister terug | Digitaal bv oprichten lijkt eindelijk in zicht


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen