Juridisch2 sep '21 18:52

Onderzoeksteam MH17 gaat video's verspreiden in Rusland

Auteur: BNR Webredactie

Het team dat het neerhalen van vlucht MH17 onderzoekt heeft Russische militairen opgeroepen informatie te delen voor een vervolgonderzoek naar de bemanning van en de besluitvorming rond de inzet van de raketinstallatie waarmee het vliegtuig zou zijn neergeschoten. De Nederlandse politie, die de actie coördineert, heeft de oproep in een brief gedaan aan inwoners van de Russische stad Koersk. Volgens het onderzoeksteam, het Joint Investigation Team (JIT), komt de zogeheten Buk-TELAR daar vandaan.

Image
(ANP )

Ook zullen er video's verspreid worden op social media in Rusland waarin personen een oproep zullen doen richting mensen in Rusland die misschien meer informatie over de aanslag hebben. Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche van de Nederlandse politie: 'We doen een moreel appèl op de betrokkenen. Dat doen we met twee video's. In één daarvan zie je een Nederlandse militair die veel met Russen heeft gewerkt en daarin appelleren we op onze militaire historie met de Russen. In de tweede video zie je een nabestaande: een Australische vrouw met Russische roots die haar zoon heeft verloren. Door het brengen van deze boodschap naar de betrokkenen hopen we hen over de drempel te helpen, om toch de informatie te geven.' Naast de video's zijn er ook gericht brieven gestuurd naar de militairen van de 53e Anti-Aircraft Missile Brigade. Die brigade had de Buk-TELAR in bezit waarmee MH17 is neergeschoten, meent het JIT.

Bemanning van de Buk

Het JIT is op zoek naar foto's, video's, e-mails en officiële documenten die het onderzoek verder kunnen helpen. Het vervolgonderzoek is 'vergevorderd', aldus het JIT, 'maar nog niet compleet'. Het onderzoeksteam wil weten wie heeft besloten dat het wapensysteem in Oekraïne werd ingezet en wie de bemanning was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen