Juridisch8 sep '21 08:25

Strafproces aanslagen Parijs van start

Auteur: BNR Webredactie

In Frankrijk begint het proces rondom de aanslagen op onder meer concerthal Bataclan en voetbalstadion Stade de France in november 2015 in Parijs. Hierbij kwamen 130 mensen om het leven en raakten ongeveer 350 mensen gewond. Het was de dodelijkste aanslag in Frankrijk sinds de Tweede Wereldoorlog. Twintig verdachten zullen worden berecht, waarvan zes niet aanwezig zijn bij het proces.

(Hollandse Hoogte / AFP)

De zaak duurt naar verwachting negen maanden. De uitspraak staat momenteel gepland voor 24 en 25 mei volgend jaar. 330 advocaten werken aan het proces, 300 slachtoffers worden gehoord en ook de voormalig Franse president François Hollande zal getuigen. Het dossier is bijna een miljoen pagina's dik. Een van de mensen die moet voorkomen is Salah Abdeslam, de enige aanslagpleger die er levend vanaf kwam. Hij is medio januari 2022 aan de beurt om te spreken, maar het is niet zeker of hij gebruik gaat maken van zijn spreektijd.

Levenslange straf dreigt

Van Abdeslam, de enige terrorist die nog in leven is in het proces, wordt weinig verwacht, legt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma, uit. 'Hij heeft tot nu toe nauwelijks meegewerkt en gepraat. Hij heeft duidelijk laten weten dat hij het Franse rechtssysteem niet erkent.' Maar dat zit een zware straf niet in de weg, vertelt Bijlsma. 'Hem hangt een levenslange celstraf boven het hoofd, samen met nog zo'n 10 tot 11 andere verdachten.' Het onderzoek duurde lang, doordat de directe daders bijna allemaal dood zijn gegaan bij de aanslagen. 'De belangrijkste daders, de zelfmoordcommando's, zijn er bijna allemaal niet meer. Het is daardoor een heel groot en ingewikkeld onderzoek geworden. Daarvoor is de tijd genomen. De 1800 nabestaanden en overlevenden hebben zelf ook de mogelijkheid om de verdachten te horen en zelf te spreken tijdens de zittingen', zo verklaart Bijlsma de lange duur van het onderzoek en de rechtszaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen