Juridisch14 sep '21 16:42Aangepast op 14 sep '21 18:50

Advocaat Taghi wraakt rechtbank

Auteur: BNR Webredactie

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, wraakt de rechtbank in het Marengoproces. De advocaat doet dat omdat zij niet de gelegenheid zou krijgen om app-berichten van Nabil B., de kroongetuige, te gebruiken. Met die app-berichten zou ze verzoeken willen onderbouwen tegenover de rechter.

(ANP / Hollandse-Hoogte / Nico Garstman)

Volgens de raadsvrouw heeft de rechtbank de schijn van vooringenomenheid gewekt bij het nemen van een beslissing over een presentatie die Weski wil houden. Deze heeft te maken met app-berichten van Nabil B., de kroongetuige in het proces. Het is de derde keer dat de rechtbank in het proces wordt gewraakt, sinds het proces in 2018 op gang kwam.

De appjes waar het over gaat, zijn gevonden in een iPhone die kroongetuige B. stiekem in zijn cel heeft gehad. Daarover is dinsdag tijdens de zitting veel te doen geweest, nadat het AD er een artikel aan had gewijd. De krant heeft inzage gehad in de enorme reeks, terwijl deze nog vertrouwelijk is. De advocaten van de verdachten zijn zeer gebrand op de berichten, omdat zij mogelijk de betrouwbaarheid van de kroongetuige schaden. Volgens het Openbaar Ministerie zijn de berichten door advocaten aan journalisten gelekt.

Privacy en veiligheid

Weski had aangekondigd dat zij een powerpointpresentatie wilde houden waarbij zij onder meer appjes van B. zou opvoeren. Dit stuitte op bezwaren bij zowel B.'s advocaten, het OM en de rechtbank. De rechtbank vond dat Weski moest wachten totdat de berichten in het dossier zitten. Als zij dat niet wilde, dan kon zij een toelichting geven, maar dan wel achter gesloten deuren. In de apps wordt over personen gesproken, waarbij mogelijk hun privacy en veiligheid in het geding komen. Weski wil haar toelichting in de openbaarheid doen.

Er moet een wrakingskamer bijeenkomen om zich over het verzoek te buigen. Het is nog onduidelijk wanneer dat gaat gebeuren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen