Juridisch17 sep '21 17:36

Wrakingskamer: Marengoproces op verkeerde gronden gewraakt

Auteur: BNR Webredactie

Het wrakingsverzoek in het omvangrijke liquidatieproces Marengo is afgewezen omdat 'een rechterlijke (tussen)beslissing als zodanig nooit grond kan vormen voor wraking'. Inez Weski, advocaat van onder anderen hoofdverdachte Ridouan Taghi, had de rechtbank dinsdag gewraakt nadat deze besliste dat ze niet tijdens de zitting een presentatie mocht houden over appjes van de kroongetuige. Ze vreesde daarop dat de rechters vooringenomen waren en wraakte de rechtbank.

De wrakingskamer wees woensdag een verzoek tot wraking af, zonder een zitting te beleggen om partijen te horen en nog zonder motivering. Dat gebeurde tot groot ongenoegen van meerdere advocaten in het proces. De motivering is vrijdagmiddag naar buiten gebracht.

Luister terug | Wrakingsverzoek liquidatieproces Marengo afgewezen

Strengere wetten

Sinds eind 2018 zijn er strengere wetten rondom het wraken van de rechtbank. Een ongewenst besluit van de rechtbank is geen reden meer om te wraken. 'Als een partij het niet eens is met een beslissing van de rechtbank, dan moet dat in een hoger beroep bij het gerechtshof aan de orde worden gesteld en niet bij een wrakingskamer', staat in de motivering van de afwijzing. 'De beslissing van de rechtbank was zo’n rechterlijke tussenbeslissing en kan dus geen grond voor wraking zijn.'

Luister terug | Advocaat Taghi wraakt rechtbank

Niet ontvankelijk

Meerdere advocaten sloten zich dinsdag aan bij het verzoek van Weski. Hun verzoek is volgens de wrakingskamer niet ontvankelijk omdat de gewraakte tussenbeslissing geen betrekking had op de zaken van hun cliënten.

Tegen de beslissing van de wrakingskamer kan geen protest worden aangetekend. Dinsdag is een nieuwe zitting in het moordproces.

Luister terug | Topadvocaten: Inez Weski

Gerelateerde artikelen