Juridisch2 okt '21 10:11Aangepast op 2 okt '21 12:17

'Negen opgepakte terreurverdachten wilden mogelijk aanslag plegen op Rutte, Baudet en Wilders'

Auteur: BNR Webredactie

De negen terreurverdachten die vorige week werden opgepakt wilden mogelijk een aanslag plegen op Mark Rutte, Geert Wilders en Thierry Baudet. Dat schrijft de Telegraaf op basis van opsporingsbronnen. De verdachten zijn opgepakt op verdenking van het voorbereiden van en trainen voor een terroristische aanslag.

Volgens de krant nemen de politie en het OM de dreiging zeer serieus. Vanwege eerdere dreiging wordt de beveiliging van Mark Rutte al extra opgeschroefd. Vanuit het criminele milieu zouden er plannen zijn om een aanslag op hem te plegen of om hem te ontvoeren. Dat onthulde de Telegraaf begin deze week. De dreigingen worden volledig los van elkaar gezien door politie en OM, schrijft de krant.

Lees ook | Extra beveiliging Rutte vanwege toegenomen dreiging

De advocaat van twee verdachten, Peter Plasman, reageert naar aanleiding van het bericht in de Telegraaf dat er geen concreet plan was van de negen terreurverdachten. Volgens hem zijn de beschuldiging gebaseerd op “melige gesprekken” tussen de verdachten tijdens het opzetten van een film op Netflix. Plasman geeft aan dat in dat gesprek nare teksten gezegd zijn en dat de namen van de politici toen zijn gevallen. 'Maar er is nooit sprake geweest van een serieus plan, waarbij besproken is hoe en wie dat gaat doen', aldus Plasman.

Luister ook | Newsroom Den Haag

Door de arrestatie van de negen mannen uit Eindhoven is een terroristische dreiging voorkomen, dat liet het OM vorige week weten. De dreiging had volgens het OM te maken met het jihadistisch gedachtegoed van terreurgroep IS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen