Juridisch6 okt '21 14:03

Van Haga krijgt LinkedIn-account terug, maar past gedrag aan

Auteur: BNR Webredactie

Tweede Kamerlid Wybren van Haga (BVNL) gaat zijn gedrag op LinkedIn aanpassen. Zegt hij tegen BNR. 'Ik zal wel moeten'. Hij heeft zijn LinkedIn-profiel terug na een uitspraak van de rechter in Haarlem. Hij publiceerde volgens de rechter wel 'schadelijke desinformatie' over corona, maar het bedrijf heeft niet goed onderbouwd waarom dat zo was.

Negen eerder verwijderde berichten hoeft LinkedIn niet terug te plaatsen en een rectificatie mag van de rechter ook achterwege blijven. Ook dit had Van Haga geëist.

Geen meningen maar medische claims

LinkedIn verwijderde het account van Van Haga nadat hij verschillende keren desinformatie verspreidde op het social medium. De advocaten van LinkedIn hebben tijdens de rechtszaak betoogd dat Van Haga’s berichten niet alleen meningen betroffen maar ook medische claims, zonder wetenschappelijke onderbouwing. Van Haga’s profiel was al eerder tijdelijk op zwart gezet. Het platform laat woensdag weten 'teleurgesteld' te zijn over de uitspraak en beraadt zich op het aantekenen van hoger beroep.

Van Haga zegt tegen BNR dat hij 'ontzettend blij' is met het feit dat hij zijn LinkedIn-profiel weer terug krijgt. Toch betwist de politicus nog dat hij desinformatie heeft verspreid. 'Dat is nog de discussie.' Wel gaat hij voorzichtiger zijn op het social medium. 'Je zal wel moeten. Je wordt gedwongen tot een soort zelfcensuur als het gaat over corona.'

LinkedIn moet duidelijker zijn

De rechter vindt dat platforms als LinkedIn 'in beginsel mogen optreden tegen verspreiding van misinformatie'. Het is 'niet onredelijk' dat LinkedIn daarbij gezaghebbende instanties als het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als richtsnoer gebruikt. Maar de rechter stelt ook vast dat LinkedIn zijn beleid op dit gebied nauwelijks heeft uitgeschreven en de gebruiker van het netwerk daarmee niet genoeg informeert. LinkedIn schrijft alleen voor dat een gebruiker geen content mag plaatsen die volledig indruist tegen richtlijnen van toonaangevende gezondheidsorganisaties en overheidsinstellingen. De grens tussen dergelijke content en berichten met kritische kanttekeningen bij die richtlijnen vindt de rechter onduidelijk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen