Juridisch11 okt '21 09:56Aangepast op 11 okt '21 11:00

30 jaar cel voor de twee verdachten van moord advocaat Derk Wiersum

Auteur: BNR Webredactie

De rechtbank in Amsterdam heeft zojuist de twee verdachten van de moord op advocaat Derk Wiersum tot 30 jaar cel veroordeeld. Hij werd in september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Wiersum stond kroongetuige Nabil B. bij. Tegen het tweetal was een levenslange celstraf geëist. De rechtbank zag hier vanaf omdat de mannen niet eerder zijn veroordeeld voor moord of doodslag.

(ANP / Rob Engelaar)

Advocaat Derk Wiersum werd in september 2019 voor zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. Tegen de twee verdachten Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam, is levenslang geëist. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er sterke aanwijzingen dat Moreno B. de schutter was, maar omdat er 'een bewuste en nauwe samenwerking' was tussen de twee, zijn beiden volgens de aanklager even verantwoordelijk voor de aanslag op Wiersum.

Het OM denkt dat Wiersum vermoord is omdat hij de raadsman was van Nabil B., de kroongetuige die belastende verklaringen heeft afgelegd in het Marengo-proces tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi.

Beide verdachten hebben altijd geweigerd iets te zeggen over de moord op Wiersum en beriepen zich herhaaldelijk op hun zwijgrecht. Beide verdachten ontkennen de moord te hebben gepleegd en hielden verder hun mond. Laat onverlet dat het OM overtuigd is van hun schuld: het dna van beide mannen zat in gestolen auto's die bij de moord en bij voorverkenningen zijn gebruikt. Ook telefoons die ze zouden hebben gebruikt waren steeds in de buurt van het huis van Wiersum. ten slotte beschikten de mannen na de moord opeens over veel geld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen