Juridisch9 nov '21 07:48Aangepast op 9 nov '21 08:18

Grote onrust over sterk vervuilende kolenmijn: 'Polen zegt dat ze geen alternatief hebben'

Auteur: BNR Webredactie

Op de grens van Polen met Tsjechië duurt de onrust over de sluiting van een kolenmijn voort. Beide landen onderhandelen al maanden over de Turów-mijn, een bruinkoolmijn die volgens Tsjechië het grondwater vervuilt. Maar Polen verlengde vorig jaar de vergunning. Voor het Europees Hof dient vandaag een zaak over het dispuut.

De Europese Commissie bracht bijna twee jaar geleden een advies uit dat Polen de buurlanden niet genoeg raadpleegde over de milieueffecten van de mijn. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat de mijn in mei 2021 dicht moest.

Vergunnig verlengd tot 2044

Maar de kolenmijn is vooralsnog gewoon open, vertelt EU-correspondent Stefan de Vries. 'De Polen zeggen dat ze geen alternatief hebben voor de opwekking van energie'. Daarom heeft Polen de vergunning voor de Turów-mijn verlengd tot 2044, tot woede van niet alleen buurland Tsjechië maar ook Duitsland.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki op een persconferentie in Hongarije.
De Poolse premier Mateusz Morawiecki op een persconferentie in Hongarije. (ANP)

Dwangsom

'De dwangsom die Polen al een tijdje moet betalen is een half miljoen per dag. Als de mijn inderdaad openblijft dan kan de dwangsom oplopen tot ruim vier miljard euro. Zo ver zal het niet komen, maar de premier van Polen zegt dat stopzetting van de mijn tot een ecologische ramp zou leiden met daarbij allerlei sociale problemen, dus Polen wil er echt niets van weten', aldus De Vries.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen