Juridisch10 dec '21 17:58

Brits gerechtshof: Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de VS

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten zijn een stap dichter bij de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Britse rechtbank oordeelde in januari tegen de uitlevering vanwege het risico dat Assange zelfmoord zou plegen, maar dat vonnis is in hoger beroep vernietigd.

(PA)

Toezeggingen over omstandigheden gevangenis

Volgens Verenigd Koninkrijk-correspondent Lia van Bekhoven zijn toezeggingen vanuit de VS reden voor het gerechtshof om de uitlevering nu toch toe te staan. Die toezeggingen gaan over de omstandigheden van de gevangenhouding van Assange zodra hij in de VS is. Daar hangt Assange een gevangenisstraf boven het hoofd die kan oplopen tot 175 jaar. Deze straf krijgt hij voor het lekken van geheime documenten in 2015. Eerder was het gerechtshof nog bang dat de oprichter van WikiLeaks eenzaam zou worden vastgezet in een maximaal beveiligde gevangenis.

Zorgen bij mensenrechtenorganisaties

Het enige wat een uitlevering nu nog in de weg staat is een beroepszaak volgens Van Bekhoven. 'De partner van Assange heeft direct gezegd dat zij in beroep zal gaan tegen deze beslissing. Ze zei geen waarde te hechten aan de garanties van de VS en vreest dat Assange in de gevangenis mishandeld zal worden.' Ook verschillende mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty international en Britse journalistenorganisaties maken zich zorgen over de veiligheid van Assange zodra hij wordt uitgeleverd aan de VS. Van Bekhoven verwacht wel dat het met de uitspraak van het gerechtshof moeilijker zal worden om een uitlevering alsnog te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen