Juridisch15 dec '21 18:11

Baudet verliest kort geding over Holocaustvergelijking

Auteur: BNR Webredactie

Tweede Kamerlid Thierry Baudet moet uitspraken waarin hij de coronamaatregelen van het kabinet vergelijkt met de Holocaust verwijderen van sociale media. Dat bepaalde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Amsterdam woensdag na een kort geding dat was aangespannen door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), het Centraal Joods Overleg en vier Joodse overlevenden van de Tweede Wereldoorlog.

Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FvD) met zijn advocaat Gerard Spong
Tweede Kamerlid Thierry Baudet (FvD) met zijn advocaat Gerard Spong (ANP Robin van Lonkhuijsen)

Ook bepaalde de rechter dat Baudet het beeldmateriaal van de Holocaust niet langer mag gebruiken in het kader van het coronadebat. De rechter wees de vorderingen van de eisers toe en verklaarde de betreffende tweets van Baudet onrechtmatig. "U heeft zich onnodig grievend uitgelaten jegens slachtoffers en nabestaanden van de Holocaust", oordeelde de rechter. "Het recht op de vrijheid van meningsuiting voor een volksvertegenwoordiger is niet onbegrensd."

De rechter deed direct uitspraak omdat ze zag dat de zaak tot maatschappelijke onrust leidt.

Baudet deed de uitspraken in november via sociale media. Hij zei onder meer dat ongevaccineerden 'de nieuwe Joden zijn en dat de wegkijkende uitsluiters de nieuwe nazi’s en NSB’ers zijn'.

Baudet plaatste ook drie foto's naast elkaar, van een kind met een Jodenster dat wacht op deportatie, een foto waarmee Baudet suggereerde dat een ongevaccineerd kind niet naar een sinterklaasfeest mocht en een foto van een kind dat na zwemles buiten wordt afgedroogd.

De Joodse organisaties noemden de vergelijkingen ernstig beledigend en onnodig grievend voor de slachtoffers van de Holocaust, overlevenden en nabestaanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen