Juridisch9 feb '22 12:27

Geen oplossing datalek GGD? Dan massaclaim voor Kuipers

Auteur: BNR Webredactie

Minister Kuipers krijgt een massaclaim aan zijn broek als hij het datalek van de GGD niet binnen acht weken oplost. De claim wordt neergelegd door de stichting ICAM namens de 6,5 miljoen Nederlanders waarvan data gelekt zijn. Per persoon wordt 500 euro geëist. In totaal komt dit uit op een schadevergoeding van 3,2 miljard.

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. (ANP Bart Maat)

Maar waarom een schadevergoeding als het repareren van het datalek prioriteit heeft? 'We hebben inmiddels al zo vaak aangegeven dat er een datalek is en er wordt gewoon niks aan gedaan. Schijnbaar is het enige wat werkt een schadevergoeding vragen, terwijl dit geld gebruikt zou moeten worden om dit lek op te lossen,' zegt ICAM-bestuurder Astrid Oosenbrug. Ze acht het ook niet heel reëel dat de rechter daadwerkelijk 3,2 miljard zal uitkeren, het gaat er voor haar om dat er eindelijk een oplossing komt voor het lek, waarvan al meer dan een jaar bekend is dat het een probleem is.

Luister terug | Collectieve schadeclaim voor gedupeerden datalek GGD

Belastinggeld

Volgens Oosenbrug zullen er mensen zijn die zich ergeren aan het feit dat het hier om belastinggeld gaat dat uitgekeerd wordt als schadevergoeding, maar ze zegt geen andere keus te hebben: 'Wij volgen de wet. Dit is nou eenmaal hoe het wetssysteem in elkaar zit. Maar ons hoofddoel is echt om te zorgen dat de staat haar verantwoordelijkheid neemt voor dataveiligheid en het correct verwerken van persoonsgegevens.'

'Vorige week werden we weer opgeschrikt door het feit dat er nog steeds data aan het lekken is, dus het aantal gedupeerden loopt alleen maar op.' Oosenbrug raadt mensen aan zich te melden als zij slachtoffer zijn van het GGD-datalek. Het aantal mensen dat zich aangemeld heeft voor de schadevergoeding beloopt 80.000.

Luister terug | Datalekken GGD te wijten aan totale desinteresse

Voldoende bewijs

Veel gedupeerden zullen in eerste instantie niet eens doorgehad hebben dat hun data gelekt is, maar Oosenbrug legt uit dat er genoeg bewijs is. 'Er is uiteindelijk onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat er meerdere databases verkocht zijn. Hiervoor zijn zeven mensen opgepakt en twee mensen ook veroordeeld. Verder weten we natuurlijk al van vorig jaar dat duizenden GGD-medewerkers onnodig toegang hadden tot BSN-nummers, adressen en telefoonnummers. Maar ook medische informatie en testresultaten van mensen die ze zelf niet eens gesproken hadden. Dat is buitenproportioneel.'

Luister terug | Grote bezorgdheid over datalek bij GGD


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen