Juridisch18 feb '22 14:14

Vier jaar cel om oplichting en 'pump and dump' in cryptozaak

Auteur: BNR Webredactie

Een 40-jarige man uit uit Deventer moet vier jaar de gevangenis in voor oplichting en het pumpen en dumpen in een cryptozaak. De man moet daarnaast een kleine miljoen euro betalen aan de staat, omdat hij door de crypto-oplichting geld heeft verdiend aan strafbare feiten, meldt de rechtbank in Zwolle. Voor zover bekend is het de eerste strafzaak in Nederland die draait om het 'pump and dump'-fenomeen.

De crypto-oplichter werd bij toeval ontdekt in 2020 toen de politie een inval deed in een huis waar vermoedelijk wiet werd gekweekt. Bij de inval werd vervolgens een 'miningfarm' ontdekt, een plek waar meerdere computers werken om zo cryptovaluta te produceren. Daarnaast werd er een laptop in beslag genomen, wat uiteindelijk de hele basis vormde voor het vervolgonderzoek.

(Unsplash)

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de 40-jarige man een cryptohandelsplaats heeft opgezet waar voor ruim 125.000 euro aan cryptovaluta werd weggesluisd, afkomstig van duizenden klanten. Klanten moesten een account aanmaken op een cryptohandelsplaats die zelf ontwikkeld was door de man. Op die site kon men handelen in crypto, maar de Deventenaar had andere plannen. Hij had het plan om de site op een gegeven moment plat te leggen en de inhoud van de virutele portemonnees te plunderen van de investeerders, door de cash-functie uit te schakelen. Uiteindelijk is dat plan ook uitgevoerd door de man.

Luister ook | Crypto Cowboys: Verhaal van Xpose Protocol

Pump and dump

Ook kwamen de opsporingsdiensten achter een 'pump and dump'-constructie van de veroordeelde. Zo maakte de man verschillende cryptomunten met de namen Tulipmaniacoin, Malc, ERSO, Europe United en Paris. De man verkocht de munten, maar kocht ze vervolgens ook zelf op om zo de prijs kunstmatig op te drijven, waarmee er dus 'gepumped' werd. Doordat de vraag groter leek, werd de interesse van andere investeerders gewekt. Op het hoogtepunt 'dumpte' de Deventaar de munten. 'Verdachte heeft geprofiteerd van de marktwerking en ontwikkelingen in de cryptocurrency. En hij heeft daar fors geld mee verdiend. Dat is op zich niet strafbaar. Geld verdienen mag, veel geld verdienen mag ook. Maar wanneer deze enorme verdiensten voortkomen uit valse trucs, het achterhouden van essentiële informatie en opzettelijk verspreiden van valse informatie dan is er sprake van oplichting. Dat is strafbaar en dat is precies waar het hier vandaag over gaat', zei de officier van de justitie tijdens de strafeis in januari.

Xpose Protocol

De zaak doet denken aan een andere Nederlandse cryptozaak waarbij duizenden mensen geld zijn verloren: Xpose Protocol. Bij dit cryptobedrijf waren onder andere Marc Overmars, voormalig Ajax-directeur, Ralph de Geus, mede-eigenaar van 433 en BALR en multimiljonair Vasco Rouw betrokken. Met grote beloftes werden voornamelijk jongeren overtuigd om geld te investeren in de crypto, maar de beloftes werden vervolgens niet waargemaakt. Waardoor de waarde van Xpose Protocol instortte en duizenden jongeren hun inleg verloren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen