Juridisch24 mrt '22 08:05Aangepast op 24 mrt '22 11:13

'Beeldvorming belangrijk in coronatijd'

Auteur: BNR Webredactie

De schandalen rondom de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden stapelen zich op. Gisteren onthulde De Volkskrant dat Hugo de Jonge zich als minister van Volksgezondheid wel degelijk actief bemoeide met de deal. Inmiddels is ook duidelijk dat Van Lienden en zijn partners vanaf het begin van plan waren winst te maken met hun mondkapjesdeal met de overheid. Dat staat uit het boek 'Sywerts miljoenen' van Jan-Hein Strop en Stefan Vermeulen van Follow the Money dat vandaag verschijnt.

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) staat de pers te woord over de mondkapjeshandel van Sywert van Lienden.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) staat de pers te woord over de mondkapjeshandel van Sywert van Lienden. (ANP / ANP / Bart Maat)

Co-auteur van het boek Stefan Vermeulen zegt ook 'steeds verrast' te zijn wat er allemaal 'meer onder de tegels vandaan' komt. Hij is blij met het Volkskrantonderzoek, het bevestigt immers wat de auteurs al vermoedden maar niet hard konden maken. Ze wisten dat het ministerie een motief had om Van Lienden binnen te halen 'omdat hij (Sywert, red.) kritisch was op het beleid'. De auteurs hadden geen bewijs dat Hugo de Jonge betrokken was, maar het was onwaarschijnlijk dat een topambtenaar als secretaris-generaal Bas van den Dungen op eigen houtje had geopereerd, zonder een demarche van De Jonge.

Lees terug | De Jonge werkte mee aan de mondkapjesdeal, de vraag is nog in welke hoedanigheid

Angst en beeldvorming

Het geeft volgens Vermeulen aan hoe belangrijk beeldvorming in coronatijd was voor het kabinet. 'Het land en de Kamer moesten mee in de aanpak van de crisis, dit leert iets over hoe het land geleid is: met angst voor de publieke opinie en nadruk op beeldvorming.' Sywert van Lienden was zeer actief op social media waar hij zijn kritiek op het beleid uitte, volgens Vermeulen is hij binnengehaald in de hoop dat hij zich minder kritisch zou uitlaten.

Hoe gaat het nu verder als blijkt dat Hugo de Jonge niet de waarheid heeft gesproken? 'De Jonge gaat het moeilijk krijgen. Anderzijds is hij geen minister meer van Volksgezondheid. Ernst Kuipers is politiek verantwoordelijk voor wat De Jonge heeft gedaan.'

Uitleg in de Kamer

De Tweede Kamer heeft minister Kuipers inmiddels opgeroepen om uitleg te komen geven over de laatste onthullingen van De Volkskrant. Ook oud-minister Hugo de Jonge is opgeroepen. GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat er een feitenrelaas moet komen omdat De Jonge heeft 'gelogen.'

Het is opmerkelijk dat ook de oud-minister uitleg moet komen geven in de Kamer, omdat hij inmiddels een andere positie in het nieuwe kabinet heeft. De Jonge heeft het volgens Klaver 'ingewikkeld gemaakt' voor de Kamer door nu al in de media te reageren op de berichtgeving. 'Hiermee zegt hij ook, ik wil hier het woord over voeren, nou vriend, kom dat dan maar in de Tweede Kamer doen.'

Klaver wil nog niet vooruitlopen op wat de consequenties moeten zijn voor De Jonge.

Vrijdag zit Stefan Vermeulen samen met FTM collega Jan-Hein Strop bij The Friday Move op BNR om meer te vertellen over hun boek 'Sywerts miljoenen'.

Gerelateerde artikelen