Juridisch30 mrt '22 13:46Aangepast op 30 mrt '22 15:28

Willem Engel vrij, maar verbod op sociale media

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Viruswaarheid-voorman Willem Engel is na twee weken voorarrest vrijgelaten. Dat heeft de Rechtbank van Rotterdam woensdagmiddag besloten. Aan de schorsing zijn wel voorwaarden verbonden: Engel mag voorlopig geen berichten op sociale media plaatsen. Doet hij dat wel, dan wordt hij weer vastgezet.

Viruswaarheid-voorman Willem Engel.
Viruswaarheid-voorman Willem Engel. (ANP / ANP)

De 45-jarige voorman van Viruswaarheid werd woensdag 16 maart aangehouden voor opruiing. Engel zou gedurende een lange periode - tussen juni 2020 en december 2021 - 'opruiende coronagerelateerde berichten' hebben geplaatst op social media. 'Deze berichten hebben ertoe geleid dat andere mensen strafbare feiten hebben gepleegd of daartoe zijn aangezet', stelt het Openbaar Ministerie eerder.

Desinformatie

Eind vorig jaar werd een collectieve aangifte, die door 22.581 mensen was ondertekend, tegen Engel ingediend bij het OM in Rotterdam. Ze vinden dat Engel zich schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in.

'Een datum voor de inhoudelijke behandeling van de strafzaak wordt nog bepaald', laat de rechtbank weten.

Lees ook | Corona-activist Willem Engel opgepakt voor opruiing

De rechtbank in Den Haag behandelt op 13 juni de strafzaak van Willem Engel. De politierechter besloot woensdag de zaak door te verwijzen naar de meervoudige kamer met drie rechters.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen